Joppolbakkan/ Joppelbakken 826moh.

Joppelbakken er et stedsnavn ingen vet betydningen av. Fra samisk hold sier de at navnet mest sannsynlig kommer fra et mannsnavn. Samisk språksenter har registrert: Juppulbakkan. Bakkene opp til Juppuln og omformeren. Ingen forklaring på selve navnet Joppel/Joppol/Juppul.

Joppelbakken.

Kartverket :Jeg har ikke opplysninger om dette navnet fra kilder, og jeg finner ikke sannsynlige ord i samisk, kvensk eller norsk som kan forklare navnet. Det mest nærliggende er å oppfatte forleddet i navnet som ei personnemning, kanskje et tilnavn. Her må man spørre seg om hva har stedet vært brukt til? Er det bestemte personer som har utført arbeid her? Vedhugst? Utmarksslåttearbeid? Eller har det skjedd noe spesielt her – ei ulykke knytta til en person? Jeg ville ha prøvd å finne ut om noen lokalkjente kunne kjenne til tradisjonsstoff knytta til dette stedet.

Joppelbakken

TV-omformeren på Joppelbakken skapte stort engasjement på 1970 og 80 tallet. Senderen var stadig ute av drift og gav folket rundt Lyngenfjorden svært dårlig tv-tilbud. Det hele toppet seg i 1982, to dager før VM på ski i Oslo. Bygdas store sønn Jan Lindvall skulle gå 30 kilometer i Oslo og tv skjermene var svarte. Legger ved noen avisinnlegg fra den gang:

Tar også med et fint vinterbilde fra en fotokonkurranse som ble vunnet av Katrine Isaksen, Manndalen:

Veien opp til Joppelen går i dette fine terrenget. . Foto: Katrine Isaksen

En av de fineste turene til Utinord går fra Samuelsberg til «Joppeln.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: