Historien om «Lille Mattis».

Et foredrag om min oldefar Mathias Hans Mathiassen

Anders Mathisen har med god hjelp av Harald Lindbach på Statsarkivet forsket på ”Lille Matts” slekta. Jeg har fått være med nærmest som en sparringspartner.

På dagen i dag er det 65 år siden vår felles stamfar Mathias Hans Mathiassen døde, St. Hans aften 1952

Vi kunne gått lenger tilbake, men vi skal starte den 7.september 1793. Da ble det født en liten gutt i Pello i Övertorneå på finsk side av Torneelven. Barnet fikk navnet Pehr Mattson Tarkiainen.

Han skal vi følge videre..

Pehr hadde en vanskelig oppvekst. Forhørsmyndighetene i Norrbotten kom tidlig inn i Pehrs liv. De var ikke fornøyd med oppdragelsen til gutten. Det kan være mange grunner til det, men spesielt tilnærming til de bibelske skrifter og at han flere ganger unnlot å møte til nattverd falt myndighetene tungt for brystet. I protokollen til myndighetene står det at han flere ganger måtte ”stå stokken”. En avstraffelsesmetode som lignet mye på ”Gapestokken” vi brukte i Norge. Man blir fastbundet til en stokk utenfor kirken til ”spott og spee”for hele menigheten.

Årene går og Pehr er blitt ungdom .Han farter rundt i Norrbotten. Vi møter han i Pello, Kardis, Pajala og Kengis.

I 1821 er Pehr blitt 28 år. Han jobber nå som dreng på Kingiri – gården i Seipajarvi. Fortsatt er forhørsmyndighetene etter han. Pehr er blitt en voksen mann og er luta lei hele forhørsmyndigheten. Han stikker av og forsvinner ”under jorda” som vi ville sagt det i dag. Samtidig har han fått et godt øye til den 8 år yngre Sofia fra Kardis, sammen blir de et par.

To år etter i 1823 får Pehr og Sofia Pedersdotter Antilla sitt første barn. Og det skal bli tre til før Pehr og Sofia bestemmer seg for å flytte til Nord-Norge.

Sommeren 1832 kommer de til Olderdalen. Begge tar raskt nye navn. Pehr Mattson Tarkiainen blir til Peder Mathiasen og Sofia Pedersdatter Antilla blir til Sofie Pedersdatter.

I Olderdalen får de fire barn til. Slik at de til sammen får 8 barn. Alle barna bosetter seg i Kåfjorden – fra Nordmannvik til Kåfjordbotten.

Det er lite vi vet om deres liv og levne i Olderdalen. Vi ser av folketellinger at de først bor på gården Winterdal. Siden bodde de en periode på Ysteby, før de flyttet til Storslett gård.

Peder Mathiasen bor sine siste år i Nordmannvik hos sin eldste sønn. Han dør 22. oktober 1861,68 år gammel.

Sofie dør 16. juni 1865 som kårenke på gården Storslett. Sannsynligvis hos sin sønn Mathias Pedersen. Hun blir 64 år.

Samme Mathias Pedersen var født i 1842 og var nest yngst i søskenflokken til Pehr og Sofie.

Han Mathias skal vi følge videre: Men først litt om Helene som skal bli kona hans. Hun var litt av en dame!!!

Helene Marie Hansdatter var født i Manndalen i 1826. Foreldrene var Hans Olsen og Christine Pedersdatter.

Hans hadde sin slekt fra Bakkeby og Vest Uløy.
Christines far var Petter Larson Servio. Servio slekta var beryktet i hele Sverige.

Forteller litt om Servio slekta…

Helene Marie Hansdatter giftet seg i 1854 med Morten Larsen, Storslett. Morten Larsen er 60 år og Helene er bare 28. Etter 8 års ekteskap dør Morten.

Etter dødsfallet finner Mathias og Helene hverandre. Dette resulterer i deres først barn allerede året etter. Som dere skjønner var ikke sørgeperioden av det lengste slaget. Førstefødte ble døpt til Christine Mathea, som siden ble til Kristine Marie. Så fulgte Mathias Hans ”Lille Mattis” og til slutt Helene Marie. Med andre ord: Mathias gifter seg inn i gården Storslett.

For ordens skyld -Mathias er min tipp oldefar og Helene min tippoldemor

Mathias og Helene blir boende på Gården Storsletten. Når Madam Lyngs arv etter hvert blir donert til Foreningen for Leilendingsvesenet , kommer gården ut for salg.

Den 14. juni 1864 skjøter foreningen eiendommen over til Mathias Pedersen for 250 spesidaler (ca 50 000 etter dagens verdi)

Gården Storsletten het på kvensk Lavontupa (Lavon=stedsangivelse) (Tupa=Hus)

Den 1. Juli 1915 blir gården Storsletten skjøtet over til Mathias Hans Mathiassen (Lille Mattis). Det ser imidlertid ut som Lille Mattis har drevet gården lenge før den tid.

”Lille Mattis” eller ”Bikko Mattis” som han også ble kalt-giftet seg med Sofie K. Pettersdatter den 3. Juni 1893.

Sofie var av Grapeslekta og var søster til bl. annet Stefanus Pettersen og Hermann Pettersen, Rundberg. Oldefar til Violet Road-guttan.

Mathias Pedersen er nå død, men Helene lever fortsatt. Det kan se ut som hun først bor sammen med ”Lille Mattis” og Sofie, men at hun senere flytter for seg sjøl og bor i et lite hus de kaller for Helenintupa. Det står videre at Helene var en ”parantaja”. Det vil si en handspålegger eller healer.

Helene var også meget sentral i historien om ”Lavvo-Bøla” I Tromsø Stiftstiende fra 1898 kan vi lese: ”En kvenkone, som er bekjent for sin barskhet, og som etter sigende ikke vilde frykte selve satan, blev også hentet” Det var altså min tipp oldemor. Hun ble i mange sammenhenger karakterisert som uredd, sterk kvinne med magiske evner. På sine gamle dager ble hun blind.

Bukta som vi kjenner i dag het opprinnelig Helenebukta. Helene døde i 1917, hele 91 år gammel.

Mathias Hans Mathiassen og Sofie fikk til sammen 10 barn. Marie, Asle, Mattis, Johan Karl, Kristian, Kristine, Malvin, Lena, og Sofie.

”Lille Mattis” hadde en sønn fra tidligere forhold med en dame som het Anne Marlene Pedersdatter. Gutten ble født i 1891. Peder Mathisen som var guttens navn er faren til Bernhard, Peder og Agnor bl. annet.

”Lille Mattis dør på St. Hans aften 1952,87 år gammel. Han hadde da vært enkemann i 32 år.

Som dere skjønner har dere aner fra store kvenske slekter. Tarkiainen-slekta, Grape- slekta og Servio-slekta er alle store kvenske slekter som finnes over hele verden.

Fortell to historier fra Bukta til slutt.

Svein Arild Soleng 23.juni 2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: