Samisk sagn.

«Har du Soleng sett at reinen noen gang har drukket vann i Olderdalsvannet»? «Nei, det har jeg faktisk ikke», sa jeg. «Akkurat»! sa Per Gaup.

Slik startet samtalen som førte til at jeg fikk høre om det gamle samiske sagnet.

Per Gaup fortsatte videre :

«I gamle dager var det store reinflokker i dalen. Det hente ofte når reinen gikk ned til vannet for å drikke, at det dukket opp et stort vanndyr. Dyret hogg de skarpe tennene i reinsdyret og dro det ut i dypet. Dette medførte at reinflokkene `skydde` Olderdalsvannet som pesten. Flokkene gikk lange omveier når de skulle passere vannet. Derfor er det ingen i vår tid som har sett et reinsdyr drikke vann i Olderdalsvannet.

Per Gaup er forøvrig godt kjent i dalen etter mange  år som formann i reinbeitedistriktet Chokolat.  Han har en bønn til oss Olderdalinger: Bruk navnene Vinterdalen, Vinterdalselva og Vinterdalsvannet. Nydelige navn og historisk riktig. Ser i gamle amtskart at disse navnene har vært brukt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: