Slettveien/Jalges bálggis

Slettveien er en 200 år gammel kultur-møteplass i naturen. Slike festplasser var det mange av i Olderdalen. «Melen» (der hvor kirke står) var en annen. Her møttes bygdefolket til fest og dans på varme sommerkvelder . På godværsdager var det alltid noen som gikk opp tidlig på kvelden og tente et stort bål. Røyken fra bålet var et signalet om at-her blir det fest. Man kan si at Slettveien var datidens sjekkested..

Fortsatt brukes Slettveien som samlingsplass. Bør vernes!

Riksantikvaren har registrert gamle kulturminner i området.

Svenske Gurli Halin gikk rundt i bygdene å intervjuet eldre folk. Det ligger transkriberte intervjuer i Manndalen. Jeg kontaktet henne for to år siden, hyggelig dame. Hun fortalte meg at Jens og Ranghild var en fornøyelse å intervjue.

Ragnhild Johansen forteller om Slettveien: – «St.Hans-aften måtte vi opp i marka. Då samlas masser av ungdommer…Det var noen få par – sammen med gutter og jenter. Så holdte dem fest der, hist og pist. Det var både tørrkjøtt og litt brænnvin og… litt krangel selvfølgelig, diskusjona. Der kokte vi kaffe, der hadde vi tørr- kjøtt og tørr- fisk og likevel kokte vi fisk også, oppe i marka, stekt halvtørr steinbit. Ja, og potet til. Når vi ikke hadde sjøl så – gikk vi å stjal hos andre…dem som fiska å hadde hengt der. Vi hadde jo ofte sjøl. Pappa fiska bestandig, så det va deilig mat, halv tørr steinbit.»

Kokte dere? spør Gurli Halin

-«Ja, kokte det med potet. Så brukte vi kaffe attåt og litt brennvin…»

Og så dansa dere…?

«-Jada, med store komagan -! Ja, vi dansa på Slettveien også, vi kaller det for Slettveien her oppe, på øversida av plantefeltet. Ja, du store…«

Dansa dere ringleiker?, spør Gurli

«Ja, ringleiker, ja, dem lekte jo på Slettveien, jada, der lekte dem bestandig. Det var masser av ungdomma som samlas der. Du vet det var noen som bodde nærmast, så gikk først om kvællen og tente bål. Så når det kom bål der så visste dem at det ska bli nokka, at det ska være nokka, enten dans eller fest eller…Dit samlas ungdomman, for det fantes ingen andre plassa dem kunne møtes. Det var om sommaren på den Slettveien. Der drakk dem og der slåss dem og der dansa dem, der elska dem, og alt mulig…»

Mmm… gjør dem det i dag, spør Gurli

«-Ja, men no er det så åpent no, at dem,…straks dem får ringen på fingeren så fløtte dem i hop. Det gjorde dem ikke i den tida – det va skam, fikk ikke lov av foreldran som var kristne.«

Hvordan gjorde man da? Hvis man fikk kjæreste?

«Dem måtte jo lure kan du skjønne, lure i all stillhet at dem fikk ro å møte kjæresten ute.»

En 250 år gammel festplass

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: