Slekten Servio

Dette er også en del av slekta vår…

Det framkom att Petter Servio var skvldig Joban Ditmar 2825 öre kopparmynt och att han offentligen tillstod sin gärning, att han «än wijdare» hade «skielldt och undsagdt» Ditmar, samt att han kallat alla bruksförvaltare för «skellmar och Tiufwar», eftersom de bedrog kronan. När rätten hotade honom med straff hade han sagt: «lätt hängia migh, det wåndar iagh intet».

Petter Servio befanns vara «een argh skallck och mootwilligh wågehals», som aldrig mer kunde förvänta sig göra «något gott» vid bergsverken i Sverige, dessutom var han «af främmande nation».

Tegning av Petter Servio

Därför resolverade bergskollegium att Petter Servio skulle «settias oppå ett skiepp och förwijsas Rijket» med sin hustru och sina barn, eftersom även hans söner var «mootwillige och argsinte skalckar såsom fadren». Om han sedan skulle komma tillbaka till Sverige «och giör någon skaada «skulle han halshuggas.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: