Jacob Olsen

Kvernstein funnet under graving ved Nommedalselva.

Etter et dykk i arkivet, har vi funnet følgende informasjon:

I Lyngen bygdebok står følgende (Lyngen bygdebok bind II s. 136) om gården Storslett gnr. 9. L.nr.171 «I 1787 var Jacob Olsen betaler av kvernskatt, og ledingsskatt blei betalt samme år av; Anders Andersen, Mogens Jacobsens enke, Ole Mortensen og Jacob Olsen. Morten Mogensen og Jacob Mogensen var fattige og derfor fritatt denne skatt.»

I 1801 er familien Olssen oppført i folketellinga som kvenske folk. De tre barna Rachel, Berret Maria og Anne Hellena bor sammen med faren Jacob og mora Berret Andersdatter. De har også en fosterdatter og tjenere i husholdet. De driver fiske og gårdsbruk.

008 Jacob Olssen – 0003 Storslet – 003 Kogfiorden – Tellingskretsoversikt – Folketelling 1801 for 1938P Lyngen prestegjeld – Digitalarkivet

Jacob var en stor bjørnejeger. I 1806 solgte han to skinn av bjørn skutt i Manndalen, i 1810 fanget han bjørn i saks på Nordnes og i 1825 og 1826 fanget han en halvvoksen og en fullvoksen bjørn i jern. Da han fanget den siste bjørnen var han 75 år gammel.

I 1816 betalte Jacob sølvskatt.

I 1836 ble gården Kroken skilt ut fra gården Storslett. Samme år ble Jacob Olsen fritatt for å betale leidingsskatt på grunn av fattigdom. Da var han 85 år. Han døde 8. mai 1842, 92 år gammel. I kirkeboka ble han betegnet som «fattiglem» ved begravelsen.

I et notat i arkivet finner vi følgende informasjon fra 1982:

«Kornmølle ved Nummedalsbrua oppover 200 meter ved en foss. 2 møllesteiner fra 1700- tallet, brukt sist i midten av 1800-tallet? Brannfjell som eier.

Båt fra Manndalen skulle over med korn, forliste midt på fjorden- alle omkom. Skjedde rundt slutten av 1700-tallet».

Vi regner det derfor som mest sannsynlig at kvernsteinen har hørt til den overnevnte Jacob Olsen.

Grunneierne har gitt steinen til Kvenforeningen. Det er opp til foreningen hva de vil gjøre videre. Vi har allerede forhørt oss litt om en mulig minnesmerke over den kvenske innvandringen til Kåfjord evt. Lyngen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: