Reingjeter

Av Håkon Bergmo

Om Lapperne og Findene

Denne trivelige reingjeteren er muligens en gammel slektning av meg. Ikke så nøye med hva han heter, men han har tydeligvis en jobb å trives i. Vi spiser mye reinkjøtt i Finnmark og det er snart tid for partering av en reinskrott til bl.a. steik og bog og fabelaktig buljongkjøtt. Gubben her lagde jeg for over femti år siden, – han henger til inspirasjon på arbeidsrommet. 

Så langt tilbake som i årene 1675 til 1695 skrev Petter Dass, dikterpresten fra Alstadhaug, Nordlands Trompet. Dette er en skildring på vers av nordnorsk natur, årstidenes veksling, dyreliv, næringsliv og folkeliv. Fagfolk har karakterisert dette store diktverket som et topografisk hyllest til Nordland, der hovedhensikten er å lovprise Guds skaperverk. 

Men om Petter Dass hersker det mange meninger, og noen mener at han var en usedvanlig svartsynt teolog i en svartsynt tid, og at han nok ikke var den rause, folkelige og joviale embetsmannen vi er vokst opp med. Ikke vet jeg, men mener at det passer bra her med noen linjer om Lapperne og Findene fra nettopp Nordlands Trompet. I bokhylla mi har jeg en utgave fra 1963 der teksten er gjendiktet (tilpasset «moderne» språk) av Hans Kristiansen.

Hva er det du skriver, du drøsende penn? Du glemmer jo helt våre fjellvidders menn, jeg mener de hjulbente lapper. Blant klipper og knoll og i begkløften vill, i de høyeste tinder der holder de til på ukjente stier og rabber.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: