Trollfjordslaget

Av Håkon Bergmo.

En gang for masse år siden påtok jeg meg jobben med å prøve å lage en illlustrasjon som skulle forestille en scene fra Trollfjordslaget. Det var en vanskelig, men artig jobb, – fikk det til på et vis. Alle kjenner til denne historien, men den tåler å repeteres. 

Hendelsen fant sted i 1890. Robåtfiskerne, som driftet med konvensjonelle redskaper, viste til allemannsretten, og gikk til aksjon mot dampbåtene som fisket med not. Disse hadde ved hjelp av nøter tvers over fjorden, forsøkte å stenge fiskerne ute fra å drifte innerst i Trollfjorden, der det var svært mye torsk. Det heter seg at flere tusen fiskere slo seg gjennom sperringen. 

Ifølge leksika var det rederen og handelsmannen Ole J. Kaarbø som organisert fiske med not fra dampbåter. 

Mannskapet på dampskipene forsøkte å slå robåtfiskerne tilbake, blant annet ved bruk av vannslanger med kokende vann, men fiskerne seiret og kunne dra av gårde med rike skreifangster. Slaget i Trollfjorden ble i ettertid viden kjent og engasjerte store deler av kystbefolkningen. Stortinget tok etterhvert affære og fremskyndet arbeidet med en ny Lofotlov. I mars 1891 vedtok Stortinget endringer i Lofotloven som bl.a. forbød bruk av not under lofotfiske. 

Johan Bojer skildret slaget i romanen Den siste viking. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: