Landmåler Tor Hovet om landmåling i Manndalen i 1947.

https://www.nb.no/nbsok/nb/29e5295d3bf1def248bfb82a5fdf41bb?index=1

– Landmåler Tor Hovet om landmåling i Manndalen i 1947. TOR HOVET (mv) kom som nyutdannet landmåler fra Norges Landbrukshøgskole for å delta i arbeidet med fylkesplanen for gjenreising. I Manndalen hadde fylket tenkt et større prosjekt med nyreising på god dyrkingsjord oppover i dalen. Det trengtes et kart og en plan. På Lyngseidet fikk han forsmak på opplevelsene, ble krevd 14 kroner for et kart som vanligvis kosta 2. På båten ble han antastet av en bøs kar som mente at han ikke burde klage på prisen. Hadde lært the noble art of self defence, læreren mente boksekurs var nyttig med arbneid ute i felten. 98 kg, 1, 94 høy, skremte derfor bøsen unna. Fikk vite at det var selveste nessekongen – en mektig mann. Ble plassert i tyskerbrakke i Manndalen, og fikk med seg to karer. Den ene het Johan Olsen Jauri eller Vatni, en flink kar som også kunne stenge blod. HOVET blødde en del neseblod, og Jauri mumlet uforståelig språk, og satte fingeren på. Blodet stoppet momentant. Det eneste han trengte å vite var navn og fødested. Hvis Jauri lærte bort kunsten, ville han miste evna. Starta oppmålinga, men en dag kom bortimot hundre menensker opp etter vegen. 3-4 karer først, det hørtes som hærrop fra vikingtida. De var væpna med kniver og staurer. Hadde hørt om hviklken medfart lensmann Rivertz hadde fått, og vurderte å stikke på skogen. De hadde også med en divan på en slede, trukket av en hest. Han fikk ordre om å pakke sammen. Duivanen var for landmålerinstrumentene. Skrik og skrål og trusler med lange samekniver. Prøvde å tale til mengden om konsekvensene. Men gikk til slutt med på å dra, fikk lov å hente kofferten. Ble lempa om bord i ei skøyte, og han måtte betale kraftig for skyssen. Ringte til Fylkesmannen fra Lyngseidet, og foreslo bruk av soldater eller væpna politi. Venta på hotell i 3-4 dager, fikk telefon fra skiftedommer Kronvoll at det ville komme en flokk med politifolk. Arbeidet ble utført, menb bare hos dem som var interessert i å få det gjort. Mandalittene sto vakt om eiendommene sine. Politiet hade pistoler i beltet akkurat som vill vest, lensmannsbetjenten fra Lyngseidet hadde sin pistol i jakkelomma. Det minte om å ligge i felt foran en front. Noen av lokalbefolkninga ble satt i fengsel på Lyngseidet. Det ble rettsak og ganske harde fengselsstraffer. HOVET mener at årsaaken til det hale var at handelsmannen ikke ønsket at folket skulle flytte innover i dalen. Etter det bygdefolket fortalte, var dette årsaken. Han trur ikke at hans dialekt var problemet. Men de lokale snakka norsk, finsk og samisk, så han skjønte ingenting når de snakket seg i mellom. Visste at de har hatt uheldig erfaring med utpanting tidligere. Og det ble aldri laget en skikkelig plan, og da fikk manndalingene ikke støtte fra brente steders regulering. Ble bedt om å komme tilbake for å gjøre oppmåling, men var også advart om at noen av dem som ble fengslet ønsket hevn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: