Uheldig kveitefisker

Det fortelles fra bygdelagene i hjemkommunen min Kåfjord, at før, for lenge siden, hvis mannen i huset ikke fikk tak i kveite til julemiddagen, så måtte han sitte over skrevs på nausttaket i hele jula. Det var visstnok kona i huset som bestemte det, og det var helt vanlig i samisk juletradisjon. Men det fortelles også at en stortorsk av god kvalitet forsåvidt kunne godtaes, til nød. Det skal ikke forundre meg det minste om den kvenske befolkningen i Nord-Troms også hadde dette som juletradisjon. Gubben måtte sitte der og fryse på nausttaket. Det er kanskje derfor mannfolkene i våre dager i Nord-Troms (inklusive undertegnede) har så stritt hår…? Originaltegningen her fra 1971 av en sånn udugelig – eller uheldig kveitefisker på Kåfjorden henger på veggen hos Astrid i Olderdalen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: