Registrerte kulturminner

Bilde er en samisk kulturminne av ukjent opphav. Kun en illustrasjon.
Det har lenge vært anerkjent at Nord-Troms var et multikulturelt område i jernalderen, med spor etter både samisk og norrøn bosetning.
Nordligst i Kåfjord kommune ble registreringer gjort på bruket Jovoll i Hammervik (gnr.2, br.nr.6) i 1979 i form av 3 ovale gravhauger. Strukturene ble vurdert som naturdannelser, 
men ble registrert som uavklart p.g.a. lokal tradisjon om plagsomme ”tuftefolk” (ID 47397). 
Lengre sørover, i Ysteby (gnr.6, br.nr.4,5) på nordsida av Kåfjordens munning og vest for fergeleiet i Olderdalen, ble det samme år registrert to runde gravhauger i et større felt med etter- reformatoriske hustufter (ID 63446-9 og 10). Lengre inn på nordsida av Kåfjorden, på bruket Bergemo i Trollvik (gnr.16, br.nr.4), registrertes det to lokaliteter med henholdsvis 3 fangstgroper og gammetufter (ID 74009) og 4 fangstgroper og hustuft (ID 63451). Ved en kontrollbefaring i 1990 ble fangstgropene fortolket som vannhull og tuftene som yngre enn hundre år. Lokalitetene har imidlertid fortsatt status som automatisk fredete kulturminner. Oppe i Skardalen (gnr.28) på sørsida av Kåfjorden ligger en av de største kjente seidesteinene i regionen, Nissonesgallu, registrert som offerstein (ID 17442-1) i 1979 (foto i Guttormsen 2005:192).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: