Guortesjohka

Jeg er blitt fortalt at Guortes eller Goortes betyr=foss eller liten foss. Johka=elv. På norgeskartet står det imidlertid Guorttesjohka med to t´er. Usikker! Sett fra Olderdalen er det elva nærmest Samuelsberg. Dette området var svært viktig for flere familier fra Olderdalen under krigen. En av de første familiene som flyktet over til Guortesjohka ble angitt og flyttet tilbake. Familiene Slettvold, Jakobsen og Myrlund søkte først ly i nærheten av hjemmet. Etter hvert ble situasjonen så vanskelig at de rodde over fjorden og bosatte seg i noen gammer ved Guortesjohka. Min informant forteller at familiene Slettvold og Jakobsen blir i området til over nyttår i 1944/45. I januar 1945 gir også de opp og blir fraktet bort med en båt fra Manndalen. Familien Myrlund blir igjen noe lenger, før også de gir opp. I dag har Lerøy sitt oppdrettsanlegg ved utløpet av Guortesjohka.

Markeringspunktet viser Guortesjohka.
Guortesjohka i det den renner under gamle E6 i Nordneslandet.
Fossen renner over berget Sámmolbávttit. Vi har også navn som Sámmolborri og Sámmolvárri i nærheten. Kan det ha en sammenheng med det fornorskede navnet Samuelsberg?

En tanke om “Guortesjohka

  1. Det må være den fossen som vi hogde vinterved ved. Under krigen bodde også vi i gamme ved fossen, men ble angitt til tyskerne , nevner ikke navn. Da måtte vi i all hast dra hjem. Det var Erling Myrlund som varslet.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: