Samiske bosetninger i Vinterdalen

Illustrasjon

På Dalbakken kan ennå ses spor etter gammel sjøsamisk bosetning. De eldste tuftene kan stamme fra en gammel sjøsamiske tradisjon da de flyttet etter resursene og hadde gjerne et sommer og et vintersete. Kanskje navnet Vinterdalen eller Dalvesvággi kommer fra den tiden.

På 1800 tallet var det svenske og finske reindriftssamer som brukte dalen. Juuso- familien fra Kautokeino var de siste som bodde her. Mange har gode minner om denne familien.

Dalbakken/Vággedearbmi. Sjøsamiske boplasser. De eldste kan være 4-500 år gamle.

Gárddeduolban slik den ser ut i dag. Sletta ble opparbeidet til jordbruksformål på 1980-tallet.

Gárddeduolban = Qvigstad oversetter navnet til gjerdesletten. Gammel samisk bosted. Brukt av svenske og finske reindriftssamer på 1800 tallet. Kan tyde på at det var familien Labba fra Karesuando som bodde her. Sletta ble opparbeidet til jordbruksformål på 1980-tallet.

Fjellfinnvollen/Badjeolbmáidgieddi. Samisk bosetning fra tidlig 1800 tallet. Tufter kan fortsatt ses. Et steingjerde er fortsatt delvis inntakt. Kan fortsatt ses et avlukke i gjerdet som tyder på melking av rein.

Hestestein/Heasttageađgi. Juuso familien sitt sommerbosted. Fortsatt kan vi se buestenger fra gammen. Familien flyttet ned til bygda på 1950-tallet og bosatte seg ved munningen av Vinterdalselva (”under melen”) Her bodde de til langt ut på 1980- tallet.

I kortere perioder har det også bodd samer i Báhkkavággi (flytteboplass), Ádjatmohkki, Čohkkábmir, Dalbakken, Kåfjordbergan og Nummerdalsnesset.

2 kommentarer om “Samiske bosetninger i Vinterdalen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: