
På Dalbakken kan ennå ses spor etter gammel sjøsamisk bosetning. De eldste tuftene kan stamme fra en gammel sjøsamiske tradisjon da de flyttet etter resursene og hadde gjerne en sommer og et vintersete. Kanskje navnet Vinterdalen eller Dalvesvággi kommer fra den tiden.
På 1800 tallet var det svenske og finske reindriftssamer som brukte dalen. Juuso- familien fra Kautokeino var de siste som bodde her oppe. Mange bygdefolk har gode minner fra den tiden.
Dalbakken/Vággedearbmi. Sjøsamiske boplasser. De eldste kan være 4-500 år gamle.

Gárddeduolban = Qvigstad oversetter navnet til Gjerdesletten. Gammel samisk bosted. Brukt av svenske og finske reindriftssamer på 1800 tallet. Kan tyde på at det var familien Labba evt. Vasara fra Karesuando som bodde her.(usikker) Sletta ble opparbeidet til jordbruksformål på 1980-tallet.
Fjellfinnvollen/Badjeolbmáidgieddi. Samisk bosetning fra tidlig 1800 tallet. Tufter kan fortsatt ses. Et steingjerde er delvis inntakt. Kan fortsatt ses et avlukke i gjerdet som tyder på melking av rein.
Hestestein/Heasttageađgi. Her hadde Juuso-familien sin sommerboplass. Fortsatt kan vi se buestenger fra den tiden. Familien flyttet ned til bygda på midten av 1950-tallet og bosatte seg ved munningen av Vinterdalselva (”under melen”) Her bodde de til langt ut på 1980- tallet.
I kortere perioder har det også bodd samer i Báhkkavággi (flytteboplass), Ádjatmohkki, Čohkkábmir, Dalbakken, Kåfjordbergan og Nummerdalsnesset.
Kan du også legge inn et kart som viser de samiske boplassene i bygda?
LikerLiker
https://bygdavar.com/2021/06/12/samiske-bosetninger-i-vinterdalen/
LikerLiker