Sosiale og kulturelle møteplasser i naturen

Møteplasser i naturen

Det første ungdomshus i Olderdalen ble bygget omkring 1930. Den lå like utenfor gjerdet til Karstein Jensen på Soleng. Det vi kaller for Sohpe-luohka. Etter krigen ble det bygget et nytt ungdomshus ovenfor Henry Rismo i Olderdalen. Om sommeren søkte ungdommen ut i naturen. Og mange fine møteplasser ble etablert. Av de mest kjente vil jeg nevne:

«Bergan»(Kåfjordbergan) 5 km nord for Olderdalen ligger den populære møteplassen. Her har ungdom møttes i snart hundre år for å oppleve naturen og midnattsola. Tidligere var det også en danseplatt på Bergan. Jeg ønsker bilder av denne, jeg vet at det finnes. Også bilturister fra hele verden gjør sine stopp på «Bergan». En perle i Hålogaland. Rett og slett..

Flere slike svaberg i området gjør «Bergan» til en spektakulær samlingsplass

Ser at vei-strekningen Olderdalen – Langslett skal inn på Nasjonal Transportplan for 2022 – 2033. 

Det gis åpning for privatpersoner å komme med forslag om registrert til Nasjonale Turistveier. Det har jeg nå gjort samtidig som jeg håper at Kåfjord kommune, Troms og Finnmark fylkeskommune og Vegvesenet vil støtte mitt forslag. Spesielt håper jeg kommunestyre-representantene fra ytre deler av Kåfjord vil følge opp dette forslaget. Toget går nå.. Veien planlegges og slike innspill vil dermed ha en sjanse Nå.

Med litt tilrettelegging vil «Kåfjordbergan Naturområde» bli en attraksjon i verdensklasse.

Den kjente svenske forfatteren Hans Lidmann skriver i boka Nordkalotten om dette stedet:
«En halv mil nord for Olderdalen Gjestestue er Lyngsalpene på sitt vakreste. Der skyter berget ut med et loddrett stup i fjorden. Det å sitte utkrøpen på denne klippen en stille og solblank dag, er en nesten svimlende opplevelse.»

—————————————————————————————————

Doronbakken med sin fine utsikt var en flott møteplass. Nå er det gjengrodd og lite tiltalende. Plassen har imidlertid en historisk sus over seg. Her er det registrert 20-30 gammetufter fra forskjellige tidsepoker. Doron = betyr strid eller slagsmål.

I dag gjengrodd, men før krigen var denne plassen meget populær som møteplass.

Ellastein/Ellankivi er en stor stein ovenfor Rismo. Området rundt steinen er et flott utfartsområde. Mange gjør sine St.Hans feiringer her.

Vinterbilde av Ellastein. Foto Lillan

Elveholmen (Johkassuollu) var et populært sted mellom begge elvene i Olderdalen. Kåfjord kommunen ødela det fine plassen da de lagret store mengder leire på stedet. Et overgrep mot naturen og vi som brukte plassen. Så vet jeg at det gjøres forsøk med rette opp i gamle synder.

Det var det beste bildet jeg fant av Elveholmen. En perle i sentrum av Olderdalen

Melen. Området der kirka står i dag var kanskje den mest populære samlingsplass vi har hatt i Olderdalen. Den hadde nærhet og oversikt og var tilgjengelig for alle. Bygging av kirka i Olderdalen ble påbegynt i 1946. Etter den tid var det slutt.

Slettveien (Jalges ballgis) har i over 200 år vært en populær plass. Vi kan lese i historiske skrifter om livet på Slettveien tilbake til tidlig på 1800-tallet. På slutten av 1930-tallet ble det bygget en danseplatt på stedet. Dessverre ble det anlagt et plantefelt som ødela mye av utsikten, men sletta brukes fortsatt.

Her fra et søskenbarntreff for ikke lenge siden
Slettveien. En 250 år gammel møteplass i skogen.

Spiine-ciel´ge (svine-ryggen) var en møteplass for folk på Storslett og Åsli. I dag er det bygget et grill-opplegg med sittegruppe. Plassen brukes fortsatt. Bilde kommer…

—————————————————————————————————

Rædgeserti (Einebakken) var en festplass med trekkspill og dans. Full fest i sommermåneder. Ble mye brukt av ungdom fra Storslett og Nommedalen. Stor aktivitet i grustaket har gjort at området er borte

Elvegropa i Nommedalen var et samlingssted for de som ville ha litt ro. Stedet ligger 400 meter ovenfor Reackeserti. Plassen så helt annerledes ut da familiene i området brukte elva til bl. annet å skylle klær. I dag har vannverket gjort sitt, slik at det ikke er mye igjen av den gamle Elvegropa.

Vannhuset i Elvegropa. Tidligere et yndet sted for ungdommen.

Nommedalsnesset er en idyll på gode sommerdager. Litt utsatt for vind. men ellers en fantastisk plass nær sjøen. Var i utgangspunktet langt fra nærmeste hus. Nå er det kommet hus og hytter i nærheten som reduserer allmennhetens bruk av stedet.

Nydelig plass.

Som dere ser er mye ødelagt, men fortsatt finnes mange fine bålplasser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: