Gamle bilder fortsetter..

Trykk på overskrifta for å få fram bildene

17. mai barn fra Olderdalen. Fra venstre: Signe Vannbakken,(lille jenta bak er ukjent),Solveig Eriksen, foran Kjellaug Bergmo, Roald Eriksen, bak med hvit lue Åse Johansen, Per Pedersen, Lise Sivertsen, Asmund Bergmo, Sverre Albrigtsen, Petter Ola Bergmo og Håkon Bergmo. Bildets eier er Sverre Albrigtsen

Lyngseidet 1880-90 med den gamle finnekapellet i venstre forkant av bildet
Olderdalen – Lyngenfjord, 1946. Bilde fra arbeiderdelagsjonens tur til Finnmark og Nord- Troms, Opplysningskomiteen for gjenreisningsarbeidet. Medlemmene av komiteen var klubbformenn fra ulike store bedrifter på studietur.
Badeliv i Olderdalen
Øystein og Svein Soleng + avdøde Asgeir Antonsen på telt og fisketur i Bártnasavvan
Søster Helene Pedersen Suleng.
Haldor Lyngmo(Lille) som kugutt. «Lille» var en god keeper og et hopptalent.
En av de sterkeste minnene jeg har fra barndommen var denne hendelsen fra januar 1957. Jeg var 10 år og på overnatting hos min bestemor Sofie. Hun hadde sin mann Aksel og sine fire sønner på havet. Derfor var det svært viktig å høre de siste nyhetene før hun la seg på kvelden. Så kom det melding på radio: «DS Orkla» var gått på grunn ved Buholmråsa. Det var storm og dårlig vær og båten var i ferd med å gå ned. Yngste-sønnen Willy på 16 år var ombord. Det ble en natt jeg aldri kommer til å glemme. Det var gråt og bønn hele natta. Neste nyhetssending var kl.07.00 om morgenen, dagen etter. Da fikk vi høre at alle var kommet seg i livbåtene og var i god behold. Her et bilde av «DS Orkla» som er i ferd med å gå ned.
Henrik og Marie Olsen med Øyvind Slettvold i matrosdress. Øyvind flyttet siden til Askim der han fikk en sønn som ble norsk mester i spydkast i 1986 med resultatet 76.88 meter
Min far Øyvind Soleng som seilte og rodde tilbake til Olderdalen, fra Lyngseidet, da hans søster hadde glemt skoene sine hjemme – før en konfirmasjon.
Litt usikker på hva de holder på med. Vi ser helsesøster Valborg sittende på sagstolen. Gudrun Soleng med bøtta og Henny Lindvall helt til høyre. Resten ukjent
Et ikonisk bilde fra evakueringshøsten 1944. Båten «Klara» ankommer Tromsø med folk fra Olderdalen.
!950?
Kan være et bilde fra 1950-tallet. Bilde som er tatt fra Slettveien og viser hvor mye det har grodd igjen på disse årene
Sigurd Myrlund var eier av den første traktoren i bygda. Det var en liten revolusjon for jordbruket. Traktoren gikk dag og natt i sesongen. Vi ser Sigurd på traktoren. Bak han står Harald og Sverre Sivertsen, Ukjent og Erling Myrlund.
Den gamle skolen i Olderdalen. Påbegynt i 1898. Tatt i bruk som skole i 1902
Fra venstre Håkon Olsen, Roald Johansen, Edmund Kristiansen ( bror til forfatter Idar Kristiansen) Liv Kristiansen (søster til forfatteren) Ukjent, Marie med barn jeg ikke kjenner, kanskje lysluggen er Magnor Mathisen.
Hva gjør dette bilde på hjemmesida til Olderdalen ? Ja, jeg måtte ta den med siden to av spillerne kom fra Olderdalen. Hjalmar Lyngmo og Svein Soleng i tillegg til Jarle Rundberg, med far fra Langnes.Fløya ble seriemester i 1973 etter 0-0 mot TIL i siste kamp.
Sverre Albrigtsen skriver: Under krigen var mange tyske soldater plassert i Olderdalen, og de ble etterhvert ganske godt kjent med befolkningen.  En dag kom en soldat og ville ta et bilde av familien min.(far, mor og 10 barn.  Han sa til mamma at hun skulle få kopi av bildene.  Krigen sluttet, og tiden gikk.  40 år senere kom den tyske soldaten til å tenke på dette bildene.  Han fant fram filmrullen, og fikk fremkalt flere bilder fra Olderdalen.  Dattera hans skulle på ferie til Nord Norge, og hun tok bildene med seg.  Hun stoppet i nabobygda Djupvik og fortalte om sitt ærend.  De kjente igjen folket på bildene, og vi fikk dem mangfoldiggjort.  I ettertid har jeg rotet bort bildene, så de er igjen som et minne.  Mamma var død, så hun nådde ikke å se bildene, men en kan si at soldaten holdt ord. Albrigtsen fikk 8-10 bilder fra krigen i Olderdalen. Dette bildet er publisert ved forskjellige anledninger. De andre er blitt borte. På bildet kjenner jeg igjen gutten til venstre Ragnar Johansen. Nummer tre fra venstre Peder Mathisen. Nummer fem Bjarne Soleng. Ser Jens Johansen bakerst til høyre. Tormod Albrigtsen ved siden av tyskeren til høyre kjenner jeg også.
Peder Soleng til venstre og Ole Olsen, Olderdalen til Høyre. Stramme karer.
Dagnys forlis i 1951 var en tragisk hendelse som rammet Olderdalen hardt, fire unge gutter mistet livet.
Peder A. Bergmo og Anton Antonsen foran stortinget. Skal vedde på at de var der for å tigge penger…
Ragnar Johansen og Asmund Bergmo ved Olderdalsvannet
Sverre Sivertsen har vært en primus motor for det meste i bygda. Lærer, politiker, kultursjef, fotballspiller og leder. osv.
«Gammelguttan». Ole Andersen og Stefanus Pettersen med gamle dampskipskaia i bakgrunnen.
Gamle fergekaia i Olderdalen. Bygd under krigen (1940-45) av russiske krigsfanger. Fangene ble fraktet med båt til og fra fangeleiren i Djupvik
Gammelbrua over Olderdalselva. Bygd i 1946. Steiner til brukar ble hentet oppe ved Rypebakken (Slettveien) På bildet ser vi fra venstre : Ardis Olsen, Molund, Ukent veiarbeider og Helene Hansen

En tanke om “Gamle bilder fortsetter..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: