Stállogohpi

Stállo = samisk eventyrskikkelsen

Gohpi = grope, fordypning eller dalsenkning i terrenget

Stállogohpi er en gammel samisk offerplass – en av de mange som er registrert i Lyngen-område. Enda kan man se rester av sperregjerder og ledegjerder. Hensikten med disse ledegjerdene var å lede reinflokkene opp på det næringsrike Stállogohpi – platået. I Lyngen regionshistorie kan vi lese : Slike samiske offerplasser  opptrer  stort sett i de samme terrengtyper, oppbrutte, forrevne steinlandskap, godt skjermet fra bosetningen. I førkristen tid, fram til finnemisjonen etablerte seg i området på 1700-tallet,oppfattet samene naturen som besjelet. Det innebar at at ånder hersket over alle viktige steder i naturen

Stollostein
Kart over samiske offerplasser. V/Helge Guttormsen/Statens kartverk
Offersteinen Stallogohpi slik tegneren Leidulf Olsrud ser det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: