Korndyrking nord for Malangen?

Av Karl Fjærvoll

Forstod dei seg ikkje på korndyrking nord for Malangen?

Spørsmålet om bøndene nord for Malangen ikkje kunne dyrke korn, og om dei vanta dei enkle reiskapane som skulle til, dukka og opp. Etter major Schnitler skulle ein nesten tru at dei ikkje forstod seg på korndyrking. Han seier i band II s. 411: – men efter at en Deel Fremmede baade Sønden- og Østen-fra, særdeles fra omtalte Svenske Qvæneland ere hidkomne, og have dyrket Jorden med Ager-Brug, have Indbyggerne taget derefter og saaer nu næsten hver mand, naar Gud giver gode åringer, deres Jord.» Dette kan kanskje stemme når det gjeld Lyngen og nordfylket, der det var eit sterkt tilsig av folk frå t. d. Torneå-traktene, som hadde korndyrkinga i blodet. Men det høver absolutt ikkje på strøket langs med landet på nordre sida av Malangen. Tilsiget av bumenn austfrå var så lite i dette området at det kan ikkje ha spela noka rolle.

«For 30-40 aar har man i dette Tromsøens Fogderi liden eller ingen Brug haft med at tilsaae Jorden, men efterat en Deel Fremmede baade Sønden og Østen fra, særdeles fra omtalte Svenske Qvæneland ere hidkomne og have dyrket korn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: