Draba corymbosa

puterublom

Visste du at Puterublom er funnet kun en gang på den europeiske fastland.

Den høgarktiske arten puterublom Draba corymbosa er samlet én gang rundt år 1900 ved Guolasjavri i Kåfjord i Troms (av A. Notø, kanskje i 1897). Materialet er sikkert identifisert. Arten har vært ettersøkt, sist i 2006, 2009 og 2013, men er ikke lett å oppdage om den forekommer fåtallig. Området har hundrevis av egnete fjellkoller med kalkrik berggrunn, dvs. potensielle voksesteder. Vi antar at arten kan ha hatt en reproduserende populasjon, frykter at den kan ha vært svært liten og er utgått, men vi kan ikke konkludere. I tilfelle den fortsatt finnes der, vil den være meget sårbar for temperaturøkning. Etter som arten ikke er gjenfunnet på 112 år, velger vi å vurdere den som regionalt utdødd (RE). Et alternativ er etikettforveksling fordi den angivelige samleren, selv om han aldri var i Arktis, mottok mye byttemateriale fra Svalbard der arten er vanlig. Puterublom er ellers vidt utbredt i kalkområder i høgarktiske sirkumpolare strøk, nærmest i Nordøst-Russland, på Svalbard og på Grønland.Flere høgarktiske planter er funnet med små, isolerte forekomster i fjellet i Nord-Skandinavia, f.eks. purpurkarse Braya glabella ssp. purpurascens, raggmure Potentilla hyparctica og halvkulerublom Draba subcapitata. En forekomst av puterublom er ikke mer usannsynlig enn de nevnte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: