Fiinbech og Fia

Av Håkon Bergmo

Fiinbech

Fiinbech og Fia har vært faste julegjester i alle herrens år her i huset. Men nå er det slutt. Bare reprise etter reprise de siste årene. Jeg fikk nylig innpass i hjemmet til ekteparet og gjorde et intervju med Bech (se bilde). Han uttrykte misnøye med den etterhvert synkende kvaliteten på tegningene særlig etter at skaperen George McManus gikk bort. Så da kan det være det samme. Velsigne ditt minne, Bech. Blir bare «Vangsgutane» i Marienlund 26A heretter.

Fiinbeck og Fia, originaltittel Bringing Up Father, amerikansk tegneserie startet 1913 av George McManus (1885-1954), etter hans død overtatt av blant annet Bill Kavanagh og Frank Fletcher. Serien var i McManus’ tid en elegant satire over dagliglivet til et irsk-amerikansk ektepar som blir nyrike og snobbete, især Fia, på grunn av en lotterigevinst. Mye av spenningsforholdet dreier rundt Fias ønske om å gjennomføre en klassereise, mens Fiinbeck helst vil drikke øl og spise sprengt oksebryst med spisskål sammen med sine gamle venner på puben.

Etter McManus’ død utviklet serien seg til en mer ordinær familieserie. Etter mange år med synkende salgstall og kvalitet gikk serien inn i 2000. I Norge er serien best kjent som årlig julehefte siden 1934.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: