Jahn Otto

Av Håkon Bergmo

Om journalister og sjøstjerner

4. mars 2016: Jeg jobba i sin tid i en bransje der et godt samarbeide med journalister var en dyd av nødvendighet. Min erfaring gjennom mange år med nevnte yrkesgruppe var slett ikke dårlig, med et par katastrofale unntak – skal ikke nevne navn.

Jeg vet ikke hvordan det står til med journaliststanden nå for tiden, Geir Taarnesvik, men for noen tiår siden var det i hovedstaden “in” å tilhøre journalistkretsen som gjerne ble omtalt som “livets glade gutter”. Dette var folk av type “b” med hang til sen kveldsjobbing og natterangling. Min gamle favoritt, den særs kunnskapsrike journalisten og forfatteren Jahn Otto Johansen må, antakelig, i perioder sies å ha tilhørt denne gruppen. 

Han skrev i boka si “Medier, makt og mennesker” om en finlandsk/svensk journalistkollega som mente at “För att leva et lyckligt liv, måste man ha en mycket stark hälsa och en svak karaktär.” 

Jeg er noe usikker på om denne oppskriften til det gode livet er relevant å følge for folk som meg, i min alder og tilstand. Og den fiskeinteresserte J.O. Johansen innså at han nok var på ville veier da han en dag på sekstitallet skulle trekke ørretgarnet i Bunnefjorden og oppdaget at fisken var helt oppspist av sjøstjerner og krabber. På grunn av all kveldsjobbingen og det som fulgte med hadde han ikke maktet å stå opp for å røkte garnet. “Det synet gjorde så sterkt inntrykk på meg at jeg fra da av sto opp med solen”.

I kveld avgjøres rekkefølgen på krem-fiskedøgnene i Altaelva, med oppstyret som følger med, og det må i anledningen nevnes at Jahn Otto Johansen var dyktig med tohånds fluestang og gjestet i sin tid elva vår regelmessig. Han må være godt over åtti år, – håper han lever det gode livet, hvor det måtte være. – Likeså ønskes alle mine fb-venner et godt liv i helga… 

(Jahn Otto Johansen døde 1. januar 2018.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: