Helter fra femtitallet

Av Håkon Bergmo

Superlimet mel og vann

Det var tid for storrydding i hjemmet. Man har hatt en tendens til å ta vare på/gjemme unna saker og ting fra riktig gamle dager. Av og til må man gjøre et forsøk på  å rydde unna bøker og papirer som tar stor plass. Her jeg bor finnes ikke noe som engang ligner et antikvariat til mottak av disse tingene, og man er tvunget til rett og slett å levere bøker og papirer til forbrytersk destruering på kommunens avfallsplass. Det synes jeg er ille.

Under ryddingen nylig dukket dette opp: En utskrevet kladdebok i bokføring fra folkeskolen, – «Status» står det på omslaget. Her har man likegodt tatt den i bruk til å lime inn sportsbilder, – i overkant interessert i sport som man var den gangen på femtitallet. Brukte en superblanding av mel og vann som lim, kan jeg huske. Helt vanlig og legitimt, men man måtte antakelig ha tillatelse fra mor. 

To sider i bokføringskladdeboka med skøytebilder her av gamle helter, limt over både «aktiva» og «passiva». Deriblant et par fra den tida sovjetrusserne begynte å hevde seg for alvor. Nederst til venstre et utklipp av sprinteren Jurij Sergejev, «verdens hurtigste skøyteløper», som det står i billedteksten. Avisutklippet til høyre nederst viser Boris Sjilkov. Han satte i 1955 en verdensrekord som mange nektet å tro på. Det skjedde på den sagnomsuste Medeobanen i Alma Ata da han slo den tidligere rekorden på 5000 meter med 18 sekunder. Ikke rart han ble en favoritt. Boris Sjilkov døde i 2015, 87 år gammel. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: