Laks

Av Håkon Bergmo

Om bl.a. Petter Dass, lakseoppskrifter og engelsk fotball

Dette er et forsøk på å illustrere en usikker og litt sjøsyk byssegutt ombord i m/s «Sunpolynesia» i tung sjø utpå Atlanteren, slik undertegnede opplevde det julaften 1962. Denne høytidsmiddagen var på forhånd bestemt av stuerten fra Haugesund og besto av kokt laks med tilbehør. Noen murret, spesielt motormannen fra Mandal som hadde sett for seg tradisjonell julaftens ribbe. Men kokt laks ble det, og alle overlevde, såvidt jeg kan huske. 

Denne gamle sjømannen, stuerten fra Haugesund, bodde sammen med familien i Sunderland, England. Han var voldsomt fotballinteressert og kunne historikken på rams når det gjaldt fotballklubben Sunderland Association Football Club, forkortet Sunderland AFC, og hadde som overordnet ønske her i verden at denne tradisjonsrike fotballklubben, med flere titler før krigen, enda en gang mens han var i live, skulle vinne den engelske fotballserien. Slik gikk det imidlertid aldri i hans levetid, og han døde formodentlig etterhvert som en desillusjonert mann, kanskje. Men flink med mat var han, det skal han ha, og dyktig med underholdende fotballhistorier fra Stadium of Light i Sunderland.

Og når vi først er i gang med å tilberede den utmerkede råvaren laks passer det her å ta med den matglade presten Petter Dass sin oppskrift på «Lax at Koge»:

Når først man fanget har en Lax

Man skraber den og skjær den strags

I flade pene Skiver,

Man helder da af Vandet paa,

Så at det over den kan staae,

Og smagen den opliver

Med dyktig Salt og Ingefær,

Med peberkorn og Nelliker

Samt nogle Laurbærblade

Naar den har kogt en Ottendel

Af vad det kaldes Time hel, 

Man den anrette lade. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: