Gamle minner

Min bestemor på morssida, Emilie Grape, kom fra Muonio i Finland som hushjelp til lensmannen i Lyngen.  Hun ble gift med Stefanus Pettersen.  De var søskenbarn, altså begge av Grapeslekten.  Så lenge jeg husker har det vært kontakt mellom slektningene i Muonio og Olderdalen.  De har besøkt hverandre.  Av slektningene i Muonio kan nevnes at Mauno var rektor på gymnaset og vikar for presten når han var borte.  Jeg hadde et positivt forhold til Finland, og på realskolen hevdet jeg meg godt i idrett.  Jeg sa jeg hadde finsk sisu.  Senere slektsgransking har vist at det egentlig er en svensk slekt som kom fra Tyskland.  Mamma og pappa kunne finsk, noe som var tilfelle med mange andre i bygda.  De som kom fra Tornedalen, enten fra finsk eller svensk side, kunne snakke finsk.  Det har således vært en positiv holdning til Finland i hjemlige trakter.  Etter hvert med nye generasjoner er kontakten minket eller sluttet.  Kan nevne at mitt søskenbarn, Estrid, ble gift til finsk Karesuando.  Hennes sønn tok doktorgrad i teknisk fysikk.  

Sverre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: