«Ringhorn» forlis i 1926

Brødrene Kristian og Johan «Jossa» Mathisen, Olderdalen opplevde forliset utenfor Canada i 1926.

Det dramatiske forliset brødrene Kristian og Johan opplevde ved Canada-kysten i 1926 har preget familien i mange år. Etter at Nasjonalbiblioteket åpnet sine arkiver har det vært mulig å finne ut hva som virkelig skjedde. Aftenposten og andre aviser omtalte forliset i lang tid etter hendelsen. Også i andre oppslagsverk får jeg svar på hva som skjedde.

I tillegg finnes det fortsatt personer som husker Johan fortelle sin versjon fra forliset.

Denne hendelsen var sluttet på sjølivet for Johan. Han livnærte seg siden av fiske og andre småjobber. Johan levde et stille og rolig liv på Storslett. En snill og god mann som jeg husker med glede. Han brukte mye tid på å lese bøker og var en god kunde på Kåfjord folkebibliotek.

I ettertid har det versert flere vinklinger om dette forliset. Jeg skal først ta meg av den offisielle historien. Den jeg har funnet i aviser og oppslagsverk.

Aftenposten.

I et spesial-telegram til Aftenposten den 8. august 1926 kan vi lese:

Den norske damperen «Ringhorn»av Bergen ble kastet inn i klippene på den lille øya Scatari utenfor Nova Scotias østkyst.

Fem av besetningen er funnet omkommet og en mann er skadet. De øvrige av besetningen er reddet.

Ganske raskt kom skipet «Patriot» til stedet, men de måtte avslutte redningsaksjonen da de sjøl holdt på å havarere. Etter hvert kom det Canadiske krigsskipet «Patricia» til unnsetning og reddet resten av mannskapet.

Båten «Ringhorn» ble bygget i 1904 av Laxevaags Maskin- & Jernskibsbyggeri i Bergen av Johan Chr. Giertsen.

I et annet telegram kan vi lese:

«Ringhorn» gikk på grunn og havarerte i tett tåke ved Port Nova Rock, nær Scatari Island, NS, Canada. «Ringhorn» var på vei fra Parrsboro, Nova Scotia – til Garston i England med trelast. Båten havarerte i tett tåke og gikk på grunn 100 meter fra land. 5 mann omkom og 12 ble reddet.

Grunnstøtingen fant sted på lørdag og båten ble liggende og hugge mot klippene hele dagen – til langt ut på søndagen. Først søndag ettermiddag stilnet stormen slik at det var mulig å starte redningsarbeidet.

Nova Scotia

Johans egen fortelling:

I tett tåke og storm gjorde styrmannen en feilnavigering som førte båten på grunn, 100 meter fra land ved Nova Scotia. Det ble panikk ombord. Båten la seg på siden og bølgene slo inn over dekket. Lasten løsnet og fløt mot land. Det ble dannet ei flytende bro som han og broren Kristian tok seg til land etter. I det fryktelige uværet var underlaget ustabilt og det være nære på flere ganger. Sjøl ramlet han og brakk kjevebenet. Begge tok seg til land på mirakuløs vis.

I følge Johans fortelling tok styrmannen sitt eget liv etter hendelsen. (Dette ikke er verifisert.)

Klippene ved Nova Scotia.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: