«Ringhorn» forlis i 1926

Brødrene Kristian og Johan «Jossa» Mathisen, Olderdalen overlevde et dramatisk skibsforlis utenfor Canada i 1926.

Brødrene Johan og Kristian Mathisen opplevde et dramatisk forlis utenfor Canada-kysten i 1926. Johan og Kristian klarte seg, men i alle år etter hadde de forskjellige virkelighetsoppfatninger om: hva som egentlig skjedde. Dette gav grobunn til mange diskusjoner, spesielt ved festlige anledninger.

Etter at Nasjonalbiblioteket åpnet sine arkiver er det mulig å lese om forliset i gamle aviser.

Wilhelm Olsen (82år) husker godt Johans egen fortelling om forliset.

Forliset ble slutten på sjømannslivet for Johans del. Siden livnærte han seg som fisker og løsarbeider. I tillegg jobbet han noen år som tømmerhogger. En ny ulykke satte stopp for det.

Johan levde et stille og rolig liv på Storslett. En snill og god mann som jeg husker med glede. Han brukte mye av fritiden til å lese bøker og var en hyppig bruker av Kåfjord folkebibliotek.

I aviser fra 1926 står det følgende :

Aftenposten.

I et spesial-telegram til Aftenposten den 8. august 1926 kan vi lese:

Den norske damperen «Ringhorn»av Bergen ble kastet inn i klippene på den lille øya Scatari utenfor Nova Scotias østkyst.

Fem av besetningen er funnet omkommet og en mann er skadet. De øvrige av besetningen er reddet.

Skipet «Patriot» kom raskt tilstede, men de måtte avslutte redningsaksjonen da de holdt på å havarere i klippene. Etter hvert kom det Canadiske krigsskipet «Patricia» til og reddet resten av mannskapet.

Båten «Ringhorn» ble bygget i 1904 av Laxevaags Maskin- & Jernskibsbyggeri i Bergen av Johan Chr. Giertsen.

I et annet telegram kan vi lese:

«Ringhorn» gikk på grunn og havarerte i tett tåke ved Port Nova Rock, nær Scatari Island, NS, Canada. «Ringhorn» var på vei fra Parrsboro, Nova Scotia – til Garston i England med trelast. Båten havarerte i tett tåke og gikk på grunn 100 meter fra land. 5 mann omkom og 12 ble reddet.

Grunnstøtingen fant sted på lørdag og båten ble liggende og hugge mot klippene hele dagen – til langt ut på søndagen. Først søndag ettermiddag stilnet stormen slik at det var mulig å starte redningsarbeidet.

Nova Scotia

Johans egen fortelling:

I tett tåke og storm gjorde styrmannen en feilnavigering som førte båten på grunn 100 meter fra land ved Nova Scotia. Det ble panikk ombord. Båten la seg på siden og bølgene slo inn over dekket. Lasten løsnet og fløt mot land. Det ble dannet ei flytende bro som gjorde det mulig for broren Kristian og han sjøl å ta seg til land. I det fryktelige uværet var underlaget ustabilt og det var nære på flere ganger. Begge tok seg til land på mirakuløs vis.

I Johans fortelling tok styrmannen sitt eget liv etter forliset. Om dette er riktig har jeg ikke fått verifisert.

Klippene ved Nova Scotia

Johan døde 29. juni 1979. Han etterlot seg en sønn.

Johan Edvind Mathisen var født den 6.september 1897, døde 29.juni 1979. Johan er begravd på Olderdalen kirkegård. Foto: Ranveig Soleng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: