Čárajávri/Saravann (635moh.)

Saravann er et meget godt fiskevann i Nordreisa kommune.

Historien sier at folk fra Kåfjord har brukt Čárajávri som naturens spisskammers i mange år. De kom som oftest med hest og kjerre via Gullas til Čárajávri. Her fisket de med garn en uke eller to før de dro tilbake med store røyefangster. Fortsatt møter jeg folk fra Kåfjord på Čára, men nå som sportsfiskere med fluestang om sommeren og pilkestikker om vinteren. Garnfiske er blitt en sjeldenhet.

På 1960-tallet bygde arkitekt Haugen ei hytte ved Čárajávri. Flyselskapet Norving disponerte hytta og fløy fiske-turister inn og ut av området. Denne trafikken skapte konflikt med reindrifta. Konflikten ble etter hvert så tilspisset at Haugen satte fyr på hytta, og fisketurismen på Čárajávri ble avviklet.

Fortsatt ses rester etter hytta til arkitekt Haugen fra Tromsø.fra krigen
.

Det finnes en historie fra krigen der en samefamilie ved Čárajávri drev med illegalt arbeid. Tyskerne fikk nyss om dette og en patrulje ble sendt ut. Samene oppdaget ski-patruljen på vei over isen. I hui og hast pakket de sammen og stakk av. Denne historien har flere detaljer som jeg gjerne skulle hatt. Dersom det er noen som vet, vil jeg gjerne høre fra dere.

Čárajávri er endel av reisa Nasjonalpark

Isfiske

Min store interesse for jakt, fiske og friluftsliv har gitt meg mange fine opplevelser ved Čárajávri (Saravann). Vannet ligger i Nordreisa kommuner og er uten tvil mitt favoritt-vann. Jeg har besøkt vannet en-til to ganger i året de siste 50-årene. Sommer og vinter.

Som regel starter jeg turen fra Saraelv. Men, det går også greit å starte fra Guolasjávri. Turen tar ca. 2,5-3 timer uansett hvilken startpunkt man velger.

Fine bar-rabber for camping på østsiden av vannet.

Isfiske på Čárajávri i mai måned er en opplevelse. Er du heldig kan du gjøre store fangster. På kartet under har jeg merket av de beste isfiske-plassene jeg har erfart. Første sirkelen: utenfor den store bukta ved utløpet. Dybde ca. 2 til 5 meter. Andre sirkelen: Ta utgangspunkt i en fin teltplassen på land. Ofte tidlig snøfritt. Gå ca. 80-100 meter rett ut av teltplassen. Dybde ca. 3 meter. Den store sirkelen utenfor Jovnnajohka: Fisk på ca.1,5 til 4 meters dybde. Vurder vannføringa i elva. Sirkelen ved Čuoččuhan-nesset: Dybde ca. 1,5 – 3 meter. I tillegg har jeg fått endel fisk ved elveinnløpet. 1,5 – 2,5 meter dybde. Siste halvdel av mai – til første helga i juni er et perfekt tidspunkt på Čárajávri.

Den beste tiden er når isen har lettet og det er tørt på isen.
Fin kvalitet på fisken. Største jeg har fått er på 3,2 kg. Men jeg oppleve på isfiske en gutt som fikk ei røye på 4,6 kg.
Maggot er tingen. Fordel å «mate» hullene.
Sararøya er kjent for sin fine kvalitet.
Følg godt med værmeldingene. På Saravann er det åpent og meget utsatt for vind.

Sommerfiske

Stien fra Saraelv

Om sommeren kan det til tider være vanskelig å få fisk på stang i selve Čárajávri. Skulle det skje er det gode muligheter i de mange småvann i området. Det er stort sett fisk i de fleste vann.

Et oversiktsbilde av alle småvann som finnes ved Saravann. Mange muligheter, med fisk i stort sett alle vann. I vannet (Gakkorijavre) som skimtes lengst tilbake i bildet kan en få både røye og ørret. Ørreten er imidlertid mager.
For noen år siden fikk jeg denne ruggen på 3,5 kg ved siden av Saravann.

Denne feite røya tok jeg i 2020 i selve Sara.
Røye i solnedgang. Største på 1,5 kg.
Øvre delen av Čárajávri befinner seg i Reisa nasjonalpark

Historie fra Čárajávri 10. september 2019.

September 2019 lå vi i telt ved Jovnnajohka. Dagen før hadde det vært kommunevalg og jeg var veldig interessert i valgresultatet. Ved vannet var det ingen dekning på telefon. Så jeg bestemte meg for å gå opp på den høyeste toppen i området. Kontakten ble opprettet og jeg ble godt informert om resultatene. På toppen var det helt vindstille, solen skinte og det var et nydelig høstvær. Jeg la ryggsekken under hodet og la meg ned på bakken for å hvile. Jeg lukket øynene, men det tok ikke lang tid før jeg hørte «klonking» fra ravner. Jeg gløttet litt på øynene og så to ravner som flyr over meg. Etter en stund blei det flere. Nå var også to ørner blandet seg inn i selskapet .

Da jeg la meg så jeg ingen fugler. Og nå kort tid etter flyr det 10-12 fugler over meg. Jeg bestemte meg for å ligge helt stille for å se hva som skjer. Fuglene flyr lavere og lavere. Jeg gløtter igjen på øynene og ser at de første ravnene har satt seg på bakken, bare 20-30 meter fra meg. Jeg ligger helt stille. Gløtter igjen på øynene og ser at også ørnene har satt seg på bakken. Forsiktig hopper de nærmere og nærmere. De nærmeste var nå 4-5 meter fra meg. Hvor lenge tør jeg ligge slik? Da en av ørnene begynte å flakse like over hode på meg, ble jeg engstelig. Jeg måtte gi meg til kjenne og hele flokken lettet.

Det var en fantastisk opplevelse! For et blikk disse fuglene har. Her hadde de sett for seg en godbit.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: