«En urørt jomfru»

Foto: Bjørn Joachimsen

«Olderdalen ligger der som en urørt jomfru.» Ja, slik sto det i en finsk turistbrosjyre fra 1950-tallet. Jeg fant brosjyren på statsarkivet i en diverse-mappe om Kåfjord kommune. Oversettelsen fra finsk til norsk er gjort av 20 årige Estrid Stefanussen. Brosjyren var på hele fem tettskrevne sider. I denne presentasjonen tar jeg kun med noen få avsnitt.

Norsk-finsk bygd for reisende turister

Da innvandrere fra Finland kom til Olderdalen på slutten av 1800-tallet ble de møtt av ei ødemark, med mye fjell og myr. De finske nybrottsmennene hadde et pågangsmot og arbeidsvilje som gjorde et sterkt inntrykk på bygdefolket. De så ikke mørkt på noen ting. Etter hvert kom det flere, ja faktisk så mange at de fleste i bygda snakket finsk.

Stedets skjønne og egenartede natur er enda ikke tilstrømmet av turister. Selv om turister med Nord-Norge bussen har gjort Olderdalen til sitt overnattingssted.

Turistforeningens medhjelpere har ikke forstått Olderdalens skjønnhet. Der fjorden bredes ut og gir en bedårende utsikt over mektige Lyngsalpene.

Neppe noen fjell i Nord-Norge gir så fint skinn av midnattssol som akkurat her. Fjellet lyser som ild, man må klipe seg i hånden: «Er dette virkelighet eller er det en drøm».

Reiser man 4-5 km lenger nord ligger Kåfjordbergan. Der kan man oppleve Lyngenfjorden på sitt vakreste.

Olderdalen. Foto: Per Kristian Bergmo

Hva annet kan Olderdalen by på? Jo, 10 km fra sjøen ligger et stort fiskevann der man kan få sjølaks og andre fiskesorter. Fisken er så stor at man må virkelig sloss for å få landet disse.

I dalen hersker det ro og stillhet. Bare rypesteggen bryter stillheten. Noen lappefamilier har sine reinhjorder i dalen som kan ses på nært hold.

I fjorden kan en prøve fiskelykken. Ingen vil bli skuffet, for her finnes både laks og sei.

En båttur ytterst i Lyngenfjorden vil gi en fantastisk opplevelse. Loddrette fjell som stiger flere tusen meter rett opp av havet.

Vi garanterer turistene en stor opplevelse!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: