Anna Karoline Knutsen (Pett-Anna)

Huset til Anna og Peder står fortsatt ved E6 på Langnes.

Den 40 kvm store huset ble bygget i 1938. Under krigen brukte tyskerne huset som vaktbu. Av den grunn ble huset spart under krigen.

Anna er begravd i Birtavarre kirkegård

Anna Karoline Knutsen ble nesten 95 år gammel. De fleste kjente henne som «Pett-Anna». Navnet «Pett» var muligens en forkortelse etter sin mann, Peder. Det var ganske vanlig med «utnavn» på den tiden.

Foreldrene var Marie Jensine Magdalena og Ole Iver Johansen

Anna og Peder fikk sju barn. To av jentene flyttet til Sverige. En av jentene flyttet til Finnmark. De andre bosatte seg i Kåfjord. Hun opplevde at familien vokste og Anna fikk både barnebarn og oldebarn.

Nevøen Peder Olsen husker Anna som et alle tiders menneske. Hun var hjelpsom og grei og var ikke redd for å ta i et tak. Hun var sterk og hadde god helse. I tillegg var hun meget intelligent. Hun var eneste jente i en søskenflokk på seks.

Peder minnes mange historier om sin tante. Flere ganger gikk hun fra Langnes til Kåfjorddalen med fiske-avskjær til dattera som drev småbruk. Hele søskenflokken var sterke, kraftige folk som ikke sparte seg sjøl.

Fra venstre: Mor Anna Knutsen (Pett-Anna), Pauline, (datter) og Peder Knutsen (far) Eier av bildet er Jenny Knutsen.

Anna var flink til å veve og strikke. Mange minnes henne når hun grytidlig på morgenen leverte sine varer. Ofte i 5-6 tida på morgenen. «Dokker kan ikke sove å «porke» bort hele dagen», var et uttrykk hun brukte.

Fire generasjoner. Anna, Randi, Jenny og Pauline Eier av bildet: Jenny Knutsen

Peder fortalt at Anna til tider hadde noen småjobber. Blant annet på Wasmuth-gården. Skulle hun starte klokka 7 – møtte hun opp klokka 6. Skulle hun starte klokka 8 – møtte hun opp klokka 7. Slik var hun.

Anna Knutsen var et humoristisk menneske. Her et bilde fra potetopptaking. Eier av bildet: Jenny Knutsen

Hun hadde en arbeidsglede og en humor som manglet sidestykke. Et eiegodt og fint menneske som satte spor etter seg. I år er det 35 år siden hun døde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: