Stor militær aktivitet.

Tyske styrker ankom Djupvik natten til 28. august 1940. Ca. 2000 og 3000 menn ankom tettstedet Djupvik. Det sier seg sjøl at dette kom til å prege bygda. I starten ble soldatene innkvartert i lokalbefolkningens hus. Tyskerne bygde et kystfort som de kalte «Festung Lyngen» og et sykehus for sine soldater og offiserer. Lokalbefolkningen kunne tidvis få behandling på dette sykehuset.

På Storbakken som var det høyeste punktet på Spåkenes ble det bygd et stort festningsverk. Arbeidet ble utført av russiske krigsfanger og tyske kriminelle. 

Fortet var utstyrt med en rekke kanoner med rekkevidde på opptil 23 km. Med denne rekkevidden var de i stand til å beskyte skip utenfor Lyngstuva og den ytterste delen av Lyngenhalvøya. I tillegg var det utplassert vaktstyrker på andre siden av fjorden, som ble organisert fra kystfortet.

Det var en fangeleir i Djupvik. De fleste fangene var russiske, jugoslaviske og polske. Djupvik fangeleir, Kåfjord hadde ca. 80 fanger i perioden 1943-44

Det ble også bygd et torturkammer og en galge like ved leiren. Alt i alt ble 15 fanger henrettet, enten ved skyting eller ved henging.

På andre siden av fjorden var det flere fangeleirer. Årøyholmen fangeleir med 200 fanger og Rottenvik fangeleir med 550 fanger.

Oppi alt dette drev fiskerne fra Kåfjord med sitt. «Stort sett gikk det veldig bra», sier Kåre Samuelsen.

Militære installasjoner i Lyngenfjorden under krigen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: