Olderdalselva.

Olderdalselven. Parti fra Bartnasavvan

Kultivering av Olderdalselva.

Olderdalen jeger og fisk (OJF) ble etablert 1974. En av hensiktene var å kultivere elva.
O.J.F. inngikk avtaler med grunneiere angående rettigheter. Dett var nødvendig i forhold til kultivering og evt. salg av fiskekort. Totalt lengde på elva er ca 7 km fra sjøen til Čoarta-ura.

Vi er av den oppfatning at fiskestammen fra tidligere har vært sjørøye og en lokal bestand av bekkerøye. For 50-60 år var det ikke uvanlig å få sjørøye opp til 1 kilo. Enkelte mener det også har vært sjøørret i elva, men det er mer usikkert. Bygdefolket hadde en tendens til å kalle alt for laks.

1975 ble det satt ut 5000 småvokst lakseyngel på flere steder i elva. 1976 ble det for andre gang satt ut 5000 småvokst og 5000 storvokst lakseyngel. I 1978 og 1979 var det satt ut 30 000 lakseyngel. Ønsket om gjøre elva lakseførende har vært stor. Mye av dette arbeidet har vart drevet av følelser og entusiasme og ikke av faglige råd og veiledning.

1978 ble det gjort forsøk på å lage en passasje (laksetrapp) i Savvan, for å lette oppgangen av sjørøye. Dette ble av eget styre karakterisert som mislykket. Dårlig boreutstyr ble nevnt som en grunn.

I 1989 var fiskerikonsulenten i Troms på befaring i elva og utførte endel undersøkelser, blant annet el-fiske. Konklusjonen var at elva var «overbefolket» av små røye.

På slutten av 1970 tallet ble det påvist mink i dalen. I 1982 ble det satt ut feller uten særlig resultat. På to sesonger ble det fanget 5 mink. Minken kan være en årsak til at fisken er borte, men neppe hovedgrunnen.

Olderdalen jeger og fiskerforening har drevet rusefiske i Olderdalsvannet i 50 år. Tusenvis av små-røye er tatt opp. En periode ble noe av dette levert til settefiskanlegget i Skardalen. Hensikten med dette var å fore opp fisken for så å sette disse tilbake i vannet. Noen få vokste, resten forble små. Det har ikke manglet på innsats og vilje til å lykkes.

Status for elva pr.idag

I 2018 skrev Cecilie Bjørklid Levinsen en oppgave om Olderdalselva. Why did the anadromous fish population decline in Olderdalselva? Hovedfunnene i denne rapporten er at det ikke funnet noe som forklarer fraværet av fisk i elva. Foto: Øyvind Rundberg

Den lokal bestanden av bekkerøye er på et minimum. Anadrome fiskeslag er helt fraværen.

En mulig årsak til at anadrome fiskeslag ikke lenger går opp i elva er endring i elveutløpet. Det er et faktum at utløpet har endret seg mye de siste 50 årene.

Personlig synes jeg Olderdalen jeger og fiskerforening(OJF) har gjort mye for å lykkes med dette arbeidet. Det har heller ikke vært enkelt å få personer med fagkompetanse til å engasjere seg i dette arbeidet.

Jan Lindvall forklarer Cecilie Bjørklid Levinsen om elva. Foto Øyvind Rundberg, som forøvrig har vært en viktig bidragsyter for å kartlegge elva.

Alt dette kan leses om på Ojf.no sine hjemmesider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: