Stefanus Pettersen

Stefanus Pettersen var sønn av Eva Kaisa Grape og Petter Olafsson. Familien bodde i Naimakka, 4 mil fra Karesuando, på svensk side av grensa.

Stefanus ble født 29.juli 1866, som nummer seks i en søskenflokk på ti. Tre av barna døde i ung alder.
Da Stefanus var 12 år døde faren i tyfus og moren ble alene med 7 små barn. Fattigdommen var stor og mat var det lite av. De bestemte seg da for å flytte til Norge. I Storfjord hadde de noen slektninger som de oppsøkte.

Stefanus kom til Norge i 1884 og de andre søsknene fulgte etter utover 1890 årene.
De fleste slo seg ned i Lyngenområdet.

For Stefanus ble havet hans tumleplass. Havet hadde han bare lest om i bibelen. Han visste den var stor, men trodde det bare var i guttefantasien. Stefanus og mange andre av innlands-folket kunne nesten ikke tro at havet var salt. De måtte smake på vannet for å forvisse seg om at det stemte.

I løpet av et langt fiskerliv lærte Stefanus havet å kjenne. Fem ganger var han med på å berge et båtmannskap og sjøl var han med på et dramatisk forlis der han satt på kjølen i flere timer – før han omsider ble reddet.

Han og kona Marie Emelie Grape fikk tilsammen ti barn. Fire voksne sønner døde under dramatiske omstendigheter. Gudstrua hjalp Stefanus gjennom den vanskelige tida. Etter hvert ble han leder for den læstadianske menigheten i Olderdalen, og fungerte i mange år som predikant.

Han var elsket av sine venner i menigheten. Han var kirkens mann. Hans vesen var preget av vennlighet, kjærlighet og humor.

Stefanus Pettersen

Stefanus var svært opptatt av utvikling og gledet seg stort over nye kommunale fremganger.
Han var en bauta og en sentral skikkelse i bygda. Stefanus Pettersen var kjent langt utenfor kommunens grenser.

Da han døde i 1963 var det stor deltagelse fra Kåfjord og de andre kommunene i nærheten. Mange kom fra Finnland og Sverige for å vise han den siste ære.
Et godt og uegennyttig menneske har lagt seg til hvile etter en lang arbeidsdag”, skrev Hans Berg i sine minneord til Stefanus.

Stefanus Pettersen var en stor personlighet. Kanskje den største Olderdalen noensinne har hatt.

Stefanus Pettersens gravferd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: