Anton Danielsen Meedby

Anton Danielsen Meedby, eller Ant. D. Meedby som ble hans forkortelse, var født i Salangen 25. juli 1884. Han ble ansatt som lærer og styrer ved Djupvik skole i daværende Lyngen kommune i 1909.

Meedby var politisk interessert og blei tidlig medlem av Lyngen herredsstyret. Han var dyktig og ble tidlig valgt som ordfører, varaordfører og medlem i en rekke råd og utvalg.

Ant. D. Meedby var stor pådriver for at Kåfjord skulle bli egen kommune. I 1930 var det klart, Kåfjord ble egen kommune og Meedby ble ikke uventet valgt som kommunens første ordføreren.

Et verv som han skjøttet på en særdeles god måte. Kommunikasjon og kampen mot fattigdom var viktige saker for Meedby.

Meedby var en samfunnsengasjert og aktiv person. I det første året som ordfører forfattet han over 500 skriv til aviser og tidsskrifter, fra sitt kjøkkenbord hjemme på Haugatun i Djupvik. Han var formell og korrekt i sine skriv til sentrale myndigheter. Men, i avisdebatter kunne han være både ironisk og sarkastisk.

I Lyngen bygdebok kan vi lese: Da Kåfjord så satte ”fot under eget bord”, var det av uvurderlig stor betydning at denne kommunen fikk en ordfører som besatte en slik usvikelig interesse for Kåfjord og var en arbeidskraft langt utover det vanlige”.

Uten forkleinelse for de andre ordførerne etter han, kan man trykt si at Kåfjord aldri har hatt en bedre ordfører. Vi har mye å takke Meedby for. Ikke minst for alle kilometer med skogsveier vi fikk til Olderdalen.

Meedby var ordfører i Kåfjord i 14 år. I 1942 søkte han seg fritatt fra vervet som ordfører av helsemessige årsaker. Men faktum var at han mistrivdes å jobbe under tysk kommando. Han kom tilbake som ordfører etter frigjøringen i 1945. Han døde imidlertid året etter, da han var i ferd med å gjøre seg klar for en ny Oslo-tur. Saken han ønsket å ta opp med myndighetene denne gangen gjaldt Kåfjords utfordringer etter krigen.

Medbys ordførerkolleger tok initiativ til reising av en minnebauta på hans grav i Djupvik . På gravstein står det: ”Hvad du ævner, kast av i de nærmeste krav”.

En god ordfører og et stort menneske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: