Hilmar Angel Olsen

Foto: Geir Tårnesvik

Hilmar Angel Olsen ble født 10.oktober 1915 i Olderdalen. Foreldrene hans var Peder Olsen og Marta Hansen.

Hilmar jobbet som fisker fram til 1940, kun avbrutt av 84 dager i militæret ved IR 16 på Setermoen.

Hilmar ble tidlig medlem av AUF.

Under krigen jobbet han for byggmester Sørem på tyske anlegg i Balsfjord. Han likte dårlig å jobbe for tyskerne og i august 1942 så han sitt snitt til å ”stikke” av.
Sammen med Hans Hansen og brødrene Karl og Asle Mathisen fra Olderdalen flyktet han til Sverige. Vi kan se at han passerte grensa til Sverige den 27.august i 1942.

Reisen gikk videre med tog fra Kiruna til Stockholm og derfra til mottaksstasjon for flyktninger på Kjesäter . Mottaksstasjonen var en tidligere herregård som lå like utenfor tettstedet Vingåker i Södermanland, ca. 3 timers togreise fra Stockholm. Der måtte Hilmar igjennom lange avhør.

Og i et notat fra avhøret sier han:

”Jeg har intet gjort hjemme som gjør at jeg er nødt til å rømme fra Norge. Hverken jeg eller noen i min familie har vært medlem av NS”.

40-45 000 nordmenn flyktet til Sverige under andre verdenskrig. Hilmar fikk registreringsnummer 7062, noe som viser at han kom forholdsvis tidlig til Sverige.

RA, Den Kgl. Norske Legasjons Flyktningskontor, V/Va/L0022: Kjesäterkartoteket. Alfabetisk register, A-Å., 1940-1945, s. 660

Hilmar Angel Olsen født 10.10.1915 er registrert inn i Kjesäterkartoteket den 27.08.1942

Etter 7 måneders trening og militærtjeneste i Sverige ble han utskrevet til tjeneste i England. I et hemmelig-stemplet skriv til Mannskaps-og Verneplikts-styret i London står det:

PERSONELL TIL NOR.N.I.K.
Forsvarssjefen henstiller at Hilmar Angel Olsen født 10.oktober 1915 overføres fra Stockholm på britisk liste og må bli utskrevet til Marinen for anvendelse i spesialtjeneste under F.O. SOK. og ”L”. London har fått gjenpart herav.

Den 15.april 1943 ble Hilmar innrullert ved S.S.H. i England. Etter pliktmessig trening på forskjellige baser ble han medlem av den berømte ”Shetlandsgjengen”. Fra 26.oktober 1943 til 1. januar 1946 var han matros på ”KNM HITRA ”.

”KNM Hitra” er den eneste av våre ordinære marinefartøy fra annen verdenskrig som er bevart i sin opprinnelige utforming.

Hilmar Angel Olsen mønstret på «KNM Hitra» den 26.10.1943 og mønstret av 01.01.1946.

Båten var stasjonert i byen Scalloway på Shetland. Den 17.november 1943 seilte ”KNM HITRA” inn Skorpasundet på Sunnmøre med agenter og militært utstyr. De returnerte dagen etter med motstandsfolk som var jaget av tyskerne. Dette var den første av til sammen 39 turer Hilmar gjorde over Nordsjøen.

I byen Scalloway på Shetland står det en stor minnebauta over motstandsfolk.
Hilmar Angel Olsen oppe til høyre blir beskrevet i boka «Våre falne», selv om han ikke falt under krigen..
Besetning fra Shetlandsgjengen er hjemme i Oslo i mai 1945 etter flere års utlendighet. Ansiktene er fylt av forventningsfull smil og glede, men for mange av de hjemvendte ble livet en bitter kamp mot byråkrati og lover. Hilmar Angell Olsen bak til venstre.

Hilmar Angel Olsen var en mann av få ord. Han snakket aldri om krigen og sin deltagelse i ”Shetlandsgjengen”. Få i Olderdalen visste om hans krigsinnsats.

Hilmar døde 30.april 1992. Han etterlater seg en datter, som sitter igjen med kongelig diplom og flere utmerkelser etter sin far .

Vi andre takker Hilmar for hans krigsinnsats og for et fritt Norge.

Tilleggsopplysninger:

Under mitt arbeid med minibiografier har jeg kommet over opplysninger jeg har fått lov å dele..Denne har jeg fått av Torleif Lyngstad
Hilmar Angel Olsen krigslogg

Avisutklipp fra avisen Nordlys 14 juli 1987.

Jeg gjorde det for Norge og av hat til nazistenes krigserklæring..Det sier Hilmar Angel Olsen om sin krigføring mot nazismen på kanonbåten «Hitra»
Nordlys 14.07-1987

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: