Kåfjord kirke, Olderdalen

Kåfjord kirke ble vigslet den 19.juni 1949. Det var en stor begivenhet da biskop Wollert Krohn Hansen utførte den historiske vigslingen. Fylkesprost Alf Wiig og sogneprest Rødberg assisterte Krohn Hansen. Det var da 155 år siden Olderdalen sist hadde hatt en egen kirke. Det ble samtidig bestemt at kirka skulle benyttes som sognekirke i Kåfjord, under Lyngen prestegjeld.

Stor del av æren for at kirka ble bygd, skal lærer Peder Soleng ha. Husk at dette var like etter krigen, med stor mangel på byggematerialer. Soleng hadde startet bygginga uten å informere kirkedepartementet. Det blei det bråk av, men det ordnet seg til slutt.  Lag, foreninger og frivillige hjalp til. Det var en dugnadsånd Olderdalen aldri har opplevd tidligere. Ikke senere heller for den saks skyld.

Det nye orgelet fra 2002

Kirkens første orgel kom på plass i 1953, altså fire år etter innvielsen. Orgelet var bygget av Vestres orgel- og pianofabrikk på Haramsøy, og hadde 5 stemmer. I 2002 ble det gamle orgelet erstattet av et nytt instrument, bygget av Knud Jønsson/Albert Lang. Dette orgelet har 12 stemmer, fordelt på 2 manualer og pedal.

Altertavlen av Ferdinand Kjerulf Tranaas

Altertavlen er malt av Ferdinand Kjerulf Tranaas, og ble den gang kjøpt fra Sande kirke i Gaular (Sunnfjord). Tavlen ble avduket 1. juledag 1954.

Alterduken laget av Ingrid Marie Bjørn

«Kjærlighet er lysets kilde, kjærlighet er livets rot». Alterduken er gitt i gave fra håndarbeidslærerinnen Ingrid Marie Bjørn.

Finsk bibel og alterkalk fra slutten av 1700-tallet.

Nattverdskalken fra det gamle «Finne Capellet», samt en gammel finsk bibel står utstilt bakerst i kirken.

Kirkeklokken.

«Ring mot himlen mild og blid; Gud er min til evig tid.» Kirkeklokken fra O. Olsen og Sønns klokkestøperi veier ca. 240 kg.

Gulvløperen, prekestolen o døpefonten

Den røde gulvløperen, samt nummertavlene er gitt i gave fra Olderdalen pikeforening.

Prekestolen og døpefonten er fra 1949.

Alteret var opprinnelig tegnet for Førde kirke av Ferdinand Kjerulf Tranaas

Minnestein etter Thomas von Westen

«Finne Capellet»

I 1722 ble det såkalte «Finne Capellet» reist, som det aller første kirkebygget i Kåfjord. Kapellet var plassert på Soleng, litt sør for Olderdalen. Etter vel 70 års bruk ble kapellet revet, og tømmeret fraktet over til Lyngen. Til kapellets 250-årsmarkering, ble det i 1972 reist et minnesmerke på tomten. 

Kåfjord Kirke, Olderdalen
Avisutklipp fra den første konfirmasjon i Kåfjord kirke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: