Finnekirkegården/ Sommarnes

«Finnekirkegården» på Barslett er Kåfjords første kirkegård. Enkelte historikere hevder at Sandeng kirkegård i Manndalen er den første, men det ber feil..

Skissen under viser hvor  misjonskapellet sto og hvor «finnekirkegården» lå. Da veien (nå E6) mellom Olderdalen og   Birtavarre ble bygd, like etter krigen, ble det avdekket 9/14 trekister. Gravene fortsetter nedover mot sjøen tre og tre i bredden. Da gang-og sykkelstien ble bygd på 1980-tallet ble det funnet nye levninger.

Skissen under viser i tillegg to store gammetufter og noen gravrøyser?

Skjelett-funnene som ble gjort vakte stor oppmerksomhet. Tromsø museum ble informert og det tok ikke lang tid før det kom et brev fra professor K.E. Schreiner ved anatomisk institutt i Oslo. Schreiner ber innstendig om at arbeiderne pakker ned det de har funnet og sender dette til Oslo. Utgifter dekkes av instituttet. I tillegg ble det tilbudt en liten godtgjørelse for jobben. Det hører med til historien at forsendelsen aldri kom fram til Oslo. Ukjent av hvilken årsak. Hele området er veldig spennende og burde absolutt vært sjekket bedre.

Helsesøster Valborg Soleng ble tilkalt for å ta vare på levningene. Det samlet seg mye folk for å bivåne det hele. Etter som jeg forstår var det store motstand for å sende levningene til Oslo for at det skulle forskes på.

Levningene som ble funnet i 1946 ble lagt i en trekasse og gravd ned i området. De funn som ble gjort da gang og sykkelstien ble bygd skal være gravd ned ved minnesteinen.

Her ser vi veiarbeiderne med hodeskaller som ble funnet
Slik mener Helge Guttormsen at området så ut.

Hele Sommarnes er et spennende område. I 2018 ble det funnet en tysk sølvmynt fra 1370. Samtidig som de ser noe i bakken som burde vært sjekket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: