Finlands høyeste fjell

Bare 150 meter fra den norske toppen Ráisduottarháldi (1361 moh) ligger Finlands høyeste fjell Halti (1324 moh.)

Det kan kjøres med bil fra Birtavarre innover Kåfjorddalen til demningen ved Guolasjavri (27 km). Følg stien som går i lett terreng. Etter ca 1.5 km går stien i en steinura, øst for en bratt og markert skrent. Videre over nordryggen til Raisduottarhaldi (1361). Herfra kan vi se en markert topp med mast og hus i sør. Ridnitsohkka (1316) er Finlands nest høyeste topp som også kan besøkes. Finlands høyeste punkt Halti (1324) bør også besøkes. Halti ligger kun 1.8 km sør for Raisduottarhaldi. Merkelig nok står den gule varden ca 100 meter sør for toppunktet. Nasjonstoppen besøkes av ca 15000 mennesker hvert år. Finske turister starter fra Kilpisjärvi (to til tre dagers tur).

Mye har vært skrevet om dette fjellpartiet de siste årene. Stadig dukker det opp forslag om å gi fjelltoppen Ráisduottarháldi til Finland. Forslaget har hver gang blitt avvist av den norske stat.

For noen år siden ble det satt fram et forslag om å bygge ei kirke av stein på toppen.

Fra Finnlands ble det foreslått å sette opp en statue av tidligere president Uhro Kekkonen på toppen av Halti. Samene gikk imot dette på grunn av Kekkonens syn på samefolket.

Opplysninger til artikkel er hentet fra Årbok for Malangen og Balsfjord fra 2002:

Det er knyttet mange sagn til fjell og fjellformasjoner. Dette gjelder også Halti eller Haltia (finsk) som toppen heter i denne historien. Her beskrives trollmannen Piennin Jussis opplevelser:

Da han vandret på fjellet Haltia hørte han en kvinnejoik som må være «verdens vakreste sang». Sangen var så vakker at han fikk tårer i øynene, fortsatt får han det når han forteller historien. Ved en stor stein på toppen av Haltia satt tre vakre kvinner, de var så vakre at intet menneskeøye noensinne hadde sett så vakre kvinner. En av dem kikket på han – samen Piennin Jussi – med et forunderlig blikk. Men, når Jussi nærmet seg steinen var kvinnene borte.

Jussi klarte aldri å glemme denne opplevelsen. Fremdeles kan han se de tre joikende jentene der oppe på den ville og karrige Haltia. Der hvor hverken fjellbjørk eller vierbusker vokser. Der det kun finnes stein, is, snø og ville svarte fjelltopper. Gulbrent tundra hvor uttørket lyng så vidt reiser seg over det svarte jordsmonnet.

Haltia er Piennin Jussis fjell.

Når han joiker Haltia-joiken: Haltian nun nun nun, nun nun. Nun nun nun, nun, nun nuu. Nun,nun nun, nun nun nuu.

Da oppstår det plutselig en storm som ingen har godt av å være ute i. Da forandres fjellområdet til et ufarbart område.»

Wikepedia skriver: Det samiske navnet betyr «Reisaviddas hellige fjell» Det kvenske navnet betyr omtrent det samme; ordet haltii kommer av haltia ‘skytsånd; overnaturlig el. underjordisk vesen.

Halde, Halti, Háldi, er Finlands høyeste fjell og ligger nordvest i landskapet Lappland (finsk: Lappi) mot norskegrensen, 1324 meter over havet.

Ráisduottarháldi (nordsamisk, kvensk: Raisin Haltii) er et fjell på grensa mellom Nordreisa og Kåfjord kommuner i Troms og Finnmark fylke. En del av fjellet ligger også i Finland, men toppen ligger på norsk side, en drøy kilometer fra riksrøys 304. Toppen er det høyeste punktet i Nordreisa kommune. 1 361,4 moh.

Merk: Opp Kåfjorddalen går Guolasveien, som snart vil få parkeringsavgift for å dekke utgifter for søppelhåndtering og diverse. Avgiften vil dessverre også ramme våre finske venner og turgåere som ønsker å besøke toppen Ráisduottarháldi og finske Haldi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: