Sverre Magne Sivertsen

Torsdag 10.mars 2022 møtte 150 sambygdinger opp i Kåfjord kirke for å ta farvel med en god venn og en stor ildsjel. Kåfjord kirke var pyntet med blomster og kranser fra familie og venner.

Vikarprest Abrahamsen holdt en vakker tale der han oppsummerte Sverres liv – fra en lykkelig barndom på Myrlund – til hans siste hvilested på kirkegården i Olderdalen.

Organist Liv Rundberg spilte vakkert og vi kunne høre «Kåfjord-sangen» og andre melodier Sverre likte spesielt godt.

Nestformann Arve Keilen la ned blomster fra Olderdalen jeger og fiskerforening og Olderdalen idrettsklubb. Han takket Sverre for det arbeidet han gjorde for idretten og friluftslivet i bygda.

Sverre var født 9. jan. 1940 og døde 27.feb. 2022.

Sverre Sivertsen blir overrakt sitt æresmedlemsskap 2014.

Under 40 års jubileet til Olderdalen jeger og fiskerforening i 2014 ble Sverre Sivertsen utnevnt som æresmedlem i foreningen. Formann Fredrik Johnsen holdt en god tale der han takket Sverre for hans store innsats i foreningen gjennom mange år.

I statuttene til æresmedlemskapet står det blant annet at medlemmet skal ha gratis adgang til alle foreningens tilstelninger. Det ville ikke Sverre ha noe av. Han insisterte på å betale det samme som alle andre gjorde. Slik var han.

Også Olderdalen idrettsklubb satte stor pris på Sverres innsats. Under en jubileumsfest for noen år siden ble han takket for sin pågåenhet og oppofrende innsats for klubben gjennom mange år.

Lagets trivsel og fremganger sto og falt mye godt på den personlige innsatsen Sverre har vist gjennom mange år.

Under hyllest fra salen ble Sverre overrakt blomster som en påskjønnelse og takk for alt han har gjort i Olderdalen idrettsklubb.

Også Kåfjord fotballklubb (KFK) har mye å takke Sverre for. Han var en av stifterne av KFK og hadde flere tillitsverv i klubben.

Sverre var selv en habil fotballspiller. Eller «brukbar» som hans gode venn Tormod Albrigtsen ville sagt det.

Sverre Sivertsen og en annen stor idrettsprofil i bygda, Tormod Albrigtsen

Sverre vokste opp i en storfamilie på Myrlund gård. Etter eget utsagn hadde han en god og spennende barndom.

Den første traktoren i Olderdalen tilhørte Sigurd Myrlund. Her et bilde fra våronna på Myrlund. Vi ser fra høyre Sigurd på traktoren, videre Harald og Sverre Sivertsen. Usikker på han med spaden og Erling Myrlund lengst til venstre.
Fra venstre Sigurd, Sverre, Harald og ukjent, tror han heter Harald?

Sverre gikk på folkeskolen i Olderdalen. Han delte skolepult med Sverre Albrigtsen. Da ble det to Sverre, derfor ble det «Lille Sverre» og «Stor Sverre».

Sverre Sivertsen var en stille og rolig gutt som var flink i de fleste fag.

Etter folkeskolen ble det framhaldsskole i Trollvik. Siden ble det realskole i Målselv, før han fortsatte sin utdannelse i Tromsø med handelsskole og lærerskole.

Etter utdannelsen ble det lærerjobb i Trollvik, Arnøyhamn og Olderdalen. Han var godt likt og var en flink lærer.

Sverre var politisk interessert og jobbet aktivt i Sosialistisk Folkeparti (senere SV) Han var imidlertid valgt som kommunestyre-representant fra Ytre Kåfjord bygdeliste. Han representerte Ytre Kåfjord bygdeliste både i kommunestyre og i formannskapet.

Formannskapet 1984-1987. Vi ser Sverre helt til venstre. Vi ser også Bernhard Mathisen nummer tre fra venstre. Foto: Reidar Breivik.

Sverre tilhørte venstresiden og var opptatt av utjevning og vanlige folks kår. Flere avisoppslag og leserbrev fra den gang vitner om det. Fra et referat i avisa Nordlys ser vi at Sverre fikk gjennomslag for sitt forslag om bedret sosial-boligpolitikk, der festeavgifta skal fastsettes etter gjennomsnittlig inntekt.

Han var også opptatt av at kommunen måtte bidra mer til frivillig arbeid. Som regel fikk han gjennomslag for sine forslag. Som denne fra 1978 der Birtavarre og Kåfjorddalen grunneierlag, Olderdalen jeger og fiskerforening og Manndalen jeger og fiskerforening fikk en samlet støtte på kr.6000.-

Sverre var kultursekretær i Kåfjord kommune fra 1976 – 1979

Han drev egen sportsforetning og kiosk i Olderdalen i mange år.

Sverre var opptatt av rettferdighet i alle sammenhenger. Blant annet mente han at fotballkretsen drev med forskjellsbehandling der by-klubbene alltid ble favorisert. Jeg har gått igjennom de fleste protestene fra den gang og kan til dels være enig med Sverre.

Sverre fikk støtte fra mange hold i denne saken. Avisutklipp 1980.

Sverre skal ha æren for at «Knamyra stadion» ble bygd. Uten hans ståpåvilje hadde banen aldri blitt bygd.

Han satt også i bane-komiteen for sentralidrettsanlegget i Olderdalen sentrum. Referater fra den gang viser at han som oftest fikk gjennomslag for sine forslag.

Sverre hadde også mer enn en finger med da hoppbakken i Olderdalen ble bygd. En hoppbakke han mente kom 10 år for sent.

Sverre var autorisert hoppdommer. Han fortalte med stor fornøyelse sitt første møte med dommergjerningen. På kurset ble det presisert viktigheten av å bruke hele skalaen (0-20) som hoppdommer. Under påfølgende hoppkonkurranse ble det ofte store avvik fra Sverres karakterer – til de andre dommerne. Ikke fritt for at de andre ble litt irritert. Etter konkurransen ble samtlige dommere vurdert og evaluert. Sverre fikk toppkarakter. Sensoren la spesielt vekt på Sverres bruk av karakterskalaen.

Sverre var glad i jakt og fiske. Han var en morsom og kunnskapsrik turkamerat. Jeg legger ut noen bilder fra en jakt og fisketur fra slutten av 1960-tallet.

Torstein Søreng og Sverre.
Sverre sjekker garnet i Saravann
Sverre, Jan og Torstein rundt leirbålet ved Čárajávri
Nydelig høstvær.

70 års dagen

Vi var noen venner som ønsket å hedre Sverre på hans store dag. Vi var klar over at han ikke likte oppmerksomhet om sin egen person. Vi visste det kom til å bli en utfordring å få han med på dette. Jeg fikk oppgaven å fortelle han hva vi planla.

«Nei, det e ikke nokka å feire», sa han. «Dessuten skal eg på hurtigrute-tur den helga.»

Men, Sverre, du har gjort så mye for bygda og mange har lyst til hylle deg.

«Nei, det blir ikke aktuelt«, sa han kontant.

Neste gang jeg var i Olderdalen gikk jeg igjen innom kiosken. Sverre har du tenkt på det vi snakket om – bursdagen din?

«Nei, eg har ikke tenkt og ikke trur eg det vil komme noen heller», svarte han.

Ja, klart det vil komme noen, sa jeg, garantert, mange. Jeg følte han var litt på gli: Tenk litt på det Sverre så stikker jeg innom en annen gang

Etter noen dager var jeg igjen i Olderdalen. Nå, har du tenkt?

«Kossen har du egentlig tenkt å gjøre det ?«, sa han. Slapp av, sa jeg. Vi skal ordne alt. Du må bare love å møte opp.

Noen dager senere snakket jeg med han igjen . Nå.., jeg sa ikke mer før han spurte: «Kor mange gjester har du egentlig tenkt å invitere ?» Vi inviterer ingen. Vi har åpent hus, sa jeg, alle som vil feire deg kan komme. «Eg trur ikke det kommer så mange», sa han.

«Bli med å feire bygdas store sønn.»

Og det kom masse folk. Tror vi var bortimot 100 stykker. Stor stemning med gaver, taler og allsang. Sjøl var han i kjempehumør. Han hadde til og med laget egen quiz om seg sjøl og livet sitt.

«Det var den fineste bursdagen som noensinne har vært avholdt i Olderdalen. Ever..!

Vi minnes Sverre med glede og lyser fred over hans minne!

Sverre Magne Sivertsen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: