Ordførere i Kåfjord 1930 -2022

I statsråd den 21. juni 1929 ble det vedtatt at Lyngen herred og sogn (Stor Lyngen) skulle deles i tre selvstendige enheter. Kåfjord ble etter fylkesmannens ønske egen herred den 1.juli 1930, selv om det første herredstyremøte på egen jord ble avholdt allerede den 19. november 1929.

«Den som kjenner sin dårskap er på vei til visdom»

Anton D. Meedby var ordfører i to perioder. Den første perioden strakte seg fra 1930 til 1942. Tidlig på vinteren 1941 søkte Meedby fritak fra vervet som ordfører av «helsemessige» årsaker. Han måtte imidlertid fortsette til årsskifte 41/42 . Etter krigen i 1945 kom han tilbake som ordfører og sto i stillingen til han døde, høsten 1946. Varaordfører Anton Antonsen overtok etter dette ordførervervet.
Meedbys korrespondanse fra den gang forteller om en meget aktiv og årvåken person. Hans administrative evner var helt avgjørende i en vanskelig tid for kommunen. Som avisdebatant var han fremragende. Det finnes flere sitater som fortsatt lever. Blant annet denne som var ment til Ola K. Giæver på Lyngseidet : «Den som kjenner sin dårskap er på vei til visdom.»
Leif Caroliussen ble innsatt som ordfører av Innenriksdepartementet i 1942. Han sto i stillingen til 1943. Caroliussen var fra Sandnessjøen. Han kom til Manndalen som handelsbetjent i 1937. I desember 1940 ble han konstituert som forretningsfører i kommunens forsyningsnemnd og i 1942 ble han ordfører. Caroliussen gjorde en god jobb i kommunen og faktum er at Kåfjord hadde det bedre enn andre kommuner i Nord Troms. Flere spekulerte i om han var nazist. Det ble sagt at vi var heldig som hadde Caroliussen som ordfører. Nyttårsaften 1943 ble han med en gruppe fra Manndalen som flyktet til Sverige. Leif Caroliussen nådde aldri fram til Sverige. Han ble borte fra gruppen og ingen vet hva som egentlig skjedde. Ryktene sier at han ble tatt til fange av tyske patruljer, men ingen kjenner hans skjebne.
Etter en problematisk tid med Caroliussen overtok Edvard A. Manndal ordførerstillingen i 1943. Han var innsatt av Innenriksdepartementet og ble i stillingen til freden kom i 1945.
Da krigen var over tok Anton D. Meedby over som ordfører, vel et år etter ble han syk og døde. Hans tid som ordfører etter krigen ble på vel et år, fra våren 1945 til høsten 1946.
Etter Meedbys død overtok Anton Antonsen ordførervervet. Han var ordfører sammenhengende i 13 år, fra 1946 til 1959. Han gjorde en stor jobb med å bygge opp Kåfjord etter krigen. En kjernekar!
Peder Sandbukt ble valgt til ordfører første gang i 1960 og sto i jobben til 1963. I første perioden representerte han arbeiderpartiet. I siste perioden var han valgt inn fra Manndalen – Skardalen bygdeliste.
Andor Sandvoll var skoleinspektør og fungerte som ordfører 1964 – 1967. Han ble valgt inn på Djupvik-Olderdalen fisker og småbrukerliste. Som lærer var han veldig godt likt. Hvordan han var som ordfører er jeg usikker på.
Hans Berg representerte Arbeiderpartiet og satt som ordfører fra 1968 – 1971.
Halfdan Hansen ordfører fra 1972 – 1975. Han var gårdbruker og representerte Manndalen og Skardalen bygdeliste.
Peder Sandbukt gjorde et lite comback som ordfører i 1976 og sto i ordførerjobben til 1977.
Einar Storslett var første gang ordfører fra 1978 – 1987. Han var valgt inn på Ytre Kåfjord bygdeliste
Ordfører Ansgar Hansen 1988 – 1989 fra Manndalen og Skardalen bygdeliste.
Comback også av Einar Storslett fra 1990 – 1991.
Min gamle lagkamerat fra OIK-dagene Terje Solberg var ordfører i Kåfjord fra 1991 – 1993. Terje var ordfører da Kong Harald besøkte Kåfjord den 9.aug. 1992.
Åge B. Pedersen ordfører fra 1993 – 1999. Kan nevnes at han mottok kongens fortjenestemedalje i 2013.
Kåfjord eneste kvinnelige ordfører, Kristin Vatnelid Johansen, fra 1999 – 2003. Kristin vil bli husket for sin skepsis til innføring av samisk språklov. En modig kvinne som turte å stå for sine meninger. Det ble dessverre også hennes endelikt som politiker i Kåfjord.
https://www.nordlys.no/nyheter/kristin-vraket-lene-til-topps/s/1-79-555838
Bjørn Inge Mo satt som ordfører fra 2003 – 2015. Siden har han gjort seg bemerket i flere sammenhenger. For tiden er han fylkesrådsleder i Troms og Finnmark fylkeskommune. En meget dyktig politiker som Kåfjord kan være stolt av.
https://nn.wikipedia.org/wiki/Bjørn_Inge_Mo
Svein O. Leiros ordfører for Senterpartiet fra 2015 – 2019. Sitter i flere styrer og verv blant annet kringkastingsrådet. https://no.wikipedia.org/wiki/Svein_O._Leiros
Bernt Eirik Isaksen Lyngstad representerer Arbeiderpartiet og ble valgt som ordfører i 2019 – ?https://no.wikipedia.org/wiki/Bernt_Eirik_Isaksen_Lyngstad

En tanke om “Ordførere i Kåfjord 1930 -2022

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: