Minnebok

Jeg samler på minner og gode opplevelser. Her vil jeg dele noen med dere…

Fra en tur til Tranøy fyr i 2015. Ved tettstedet Tranøy var det en kunstutstilling der maleriene sto ute og var festet til svabergene. Kan se ut som berget er bearbeidet, men det er den ikke.
Turlandsdelslaget overnattet to døgn på fyret.
Dette er en tur som kan gi deg følelsen av yttersida når du er på innersida. Dronningruta er en nydelig dagstur i variert kystterreng. Rutas navn er inspirert av da Dronning Sonja gikk turen i 2009. Turen kan gås både fra Hofsøya og fra Ryvoll. Vi gikk turen i 2021.
Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er hamn-ingberg.jpg
Veien til Hamningberg er smal og går gjennom et månelandskap.
Hamningberg er et fraflyttet fiskevær i Båtsfjord kommune, ytterst på Varangerhalvøya i Finnmark. Stedet er spesielt i finnmarkssammenheng med sin intakte bebyggelse fra 1800-tallet. Her var det tidligere stor aktivitet, men i dag har stedet ingen helårsbosetting. 
Afterwalk på trappa i Hamningberg.
Berit og Jan Marhaug ved «gammelstua» i Hamningberg.
Første helg i juli er det ei stor kirkehelg med mye liv. Vi var der sommeren 2021. Båtskyss fra Vatnan. Gode overnattingsmuligheter på Helgøya.
Tromsø domkirke er en domkirke i Tromsø som ble bygget i 1861. Dette er Norges eneste protestantiske domkirke som er bygget i tre, med arkitekt Christian Heinrich Grosch.
Det er ca 3,5 km å gå langs kultursti fra parkeringsplassen inn til Skogstuene. Man kan leie deler av stua til overnatting. Kontakt museet ved interesse. Bestilling kan gjøres på nettet. I august 2021 hadde vi en nydelig guttetur til Dalstuene
https://ntrm.no/museumsanlegg/dalstuene/
Mollisfossen (betyr noe som brøler eller maler i stykker) er en foss som ligger i Reisa Nasjonalpark i Nordreisa kommune i Troms. Fossen er endel av Mollisjohka som renner ut i Reisaelva, 100 meter lenger nede.
Den totale høyden er 269 meter, og høyeste frie fall er 140 meter. Kåfjorddikteren Idar Kristiansen skriver: «På den grønne blomsterbakken under Mollisfossens støvregn så fargene i regnbuen bli til» ://saraelv.no/sommerturer/elvebaattur-til-mollisfossen/
Damegruppa til turlandsdelslaget på tur i Bilto høsten 2005. Fra venstre Marit Berg Johansen, Britt May Øien, Sissel Lund, Leikny Moe Soleng, Berit Marhaug, Karin Rolandsen, Gunnhild Rønning, Mariann Pedersen. På huk foran: Tordis Johansen.
«Den på tidlig krøkes som en god krok skal bli» Her fra instruksjon i frisbeegolf i Olderdalen.
En knapp 75-minutters kjøretur fra Tromsø sentrum, i den vakre Tamokdalen, finner du Tromsøs ishotell, ved navn Tromsø Ice Domes. Hotellet består av is-suiter, en iskino, isbarer og en isrestaurant.
Turlandsdelslaget på tur ved Jergul Astu. Jergul fjellstue ligger i den lille bygda Jergul, i Karasjok kommune, ca. 4 mil fra Karasjok mot Kautokeino. Jergul ligger ca 135 moh. ved elva Iesjohka hvor Tana vassdraget begynner. https://travel-finnmark.no/jergul-astu/
Kong Oscar II´s kapell ligger i Grense Jakobselv i Sør-Varanger kommune. Kapellet ble reist som grensevern mot Russland etter at russerne ikke hadde respektert den norske grensen. Vi lå ei natt i bobil like ved kapellet sommeren 2020.
På veien til Grense Jakobselv ligger norges eldste fjell.
https://www.abcnyheter.no/reise/2014/08/15/205949/norges-eldste-fjell-ligger-ost-for-istanbul
Besøk ved St. Georgs ortodokse kapell i Neiden
https://travel-finnmark.no/kappelet-i-neiden/
I flere år kjempet jeg en hard og intens kamp mot Olderdalen jeger og fískerforenings planer om å bygge en vei over Melenmyra. Styret i foreningen og jordbrukssjefen i Kåfjord insisterte på at veien skulle bygges, tross protester fra flere hold. Fornuftige grunneiere så galskapen og tillatelsen ble inndratt. Styret forsvant hodestups ut av foreningen og siden har Melenmyra blomstret som aldri før.
Noe av det artigste vi har gjort er bygginga av ei trapp opp på skredvollen i Olderdalen
Vi hadde god hjelp av fler byggekyndige gutter fra bygda.
Denne gamle skogskoia i Navitdalen i Nord Troms gikk jeg på en sommerdag i 2018. Navitdalen er et landskapsvernområde som ligger på vestsiden av Kvænangsfjorden.
Nisser er en innsjø i Nissedal og Kviteseid kommuner i Telemark. Der har Anne og Gudmund Soleng sin sommerhytte. https://no.wikipedia.org/wiki/Nisser
En nydelig sommerdag gikk jeg fra Nordmannvik til Olderdalen. Jeg tok den lengste ruta og overnattet i Olderdalshytta. Man må regne med ca. 10 timer. I starten ses Lyngsalpene i det fjerne. Fin tur!
Olderdalen bygdelag fra en årlig fotballturnering for mange år siden.
Is på Prestvannet i Tromsø i slutten av november.
Her er vi på treriksrøysa mellom Norge, Finnland og Russland i år 2018. Ved treriksrøysen Norge/Finland/Russland er det forbudt å bevege seg rundt røysen da kryssing både av Russlands grense og Schengenområdets ytre grense kun er tillatt ved en grensekontroll. Det finnes norske og russiske vakter som overvåker grensen. Det er videre forbudt å fotografere russisk personell eller militært utstyr, eller med teleobjektiver med brennvidde på mer enn 200 mm over grensen. På norsk side blir fotturister som regel fulgt til røysen av grensevakter, for å forhindre ulovlig kryssing av grensen til Russland.
Vi har to treriksrøyser i Norge. Denne mellom Norge-Finland og Russland er godt bevoktet av norske soldater.
Vi besøkte Røst i forbindelse ved Querinifestivalen i 2017 og 18. Gammelkirka, en gammel ruin av en kirke på slettelandet ikke langt fra flyplassen. I forbindelse med Querinifestivalen blir det arrangert gudstjeneste i disse gamle kirkeruinene. Kirken ble bygget i stein i 1839 for å stå mot uvær, men den kunne ikke stå mot en nærmest eksplosiv befolkningsvekst på Røst i siste del av 1800-tallet, så den ble erstattet allerede i 1900 av den kirken som i dag er i bruk. Riktignok bygget man på sakristi og kor i 1883, men det er kun vegger som i dag står igjen. Visstnok er dette den eneste av alle landets Linstowkirker (de hvitmalte rundt om i Norge) som ble bygget i stein.
Kirkeruinen gir i seg selv spennende fotomotiver, og plasseringen her ute på gressletten med havet et par hundre meter bortenfor er strålende.
Fra samme turen på Røst. Veldig spesiell plass som jeg anbefaler på det varmeste. Gjerne i forbindelse med Querinifestivalen.
Saravann i Nordreisa kommune har jeg besøkt ca. 50 ganger, sommer som vinter, vår som høst. Fantastisk fin røye i vannet, selv om kvaliteten har tapt seg de siste årene. Bildet er fra 2018
Sommarøy vinteren 2019. Fantastisk vinterlys.
Vi bodde på en nedlagt skole på Engeløya i Steigen kommune i Nordland i 2015. Engeløya har verdens nordligste hasselskog. Øya var høvdingsete i vikingtida der det fortsatt finnes mange kulturminner.
En omvisning på «Batterie Dietel» på Engeløya.
https://www.kak.net/2019/07/10/batterie-dietl-pa-engeloya-i-steigen/
Sykkeltur i Moseldalen i 2016. Navnet Koblenz er avledet fra det latinske Confluentes, som viser til sammenflytingen av elvene Rihnen og Mosel ved det såkalte Deutsches Eck. Som dere ser kan det gå en kule varmt når man er sliten og litt ukonsentrert.
Vi har syklet i mange land i Europa og det har vært mange fantastiske turer. Men sykling er ikke bare solskinn. Her fikk jeg foreviget et skikkelig regnvær bilde av Jan Marhaug.
Vi har mange fantastiske turstier rundt Tromsø. Denne langs sjøen er den desiderte mest brukte. Her et bilde fra Telegrafbukta.
Turlandsdelslaget anno 2016
Trollvik- Olderdalen i oktober måned. En strabasiøs tur med glatte stener og frossen mark.
Fjellvannene var frosne og gav et magisk ro.
Ranveig og jeg bommet litt på tidsbruken så det var helt mørkt da vi kom til Olderdalshytta. Dagen etter fortsatte vi ned til bygda i nydelig høstvær
Det hender man får seg en overraskelse når man våkner en morgen på isfiske.
Her fra en fin sykkeltur i Vestbygda i Lødingen kommune.
Måker har okkupert et gammelt naust på Røst.
Zell am See er den administrative hovedstaden i Zell am See-distriktet i den østerrikske delstaten Salzburg. Byen er et viktig turistmål kjent som Zell am See-Kaprun og er et transportknutepunkt for regionen. Vi var tre par fra Tromsø som vandret litt i omegn.
Bugøynes er et sted og eneste fiskevær i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Det bor omtrent 200 personer i Bugøynes. Bygda ble befolket av finske innvandrere på 1800-tallet. En trivelig plass som vi besøkte sommeren 2020. «Selv palmenes strand, ei måle seg kan»
Laksefisker i Skoltefossen.
Bartnagieddi en gammel samisk boplass i Olderdalen. Foto: Hugo Jensen
Bildet er tatt i Gdansk i Polen.
En stille morgen ved Harvesjavri.
Heargevaggi øverst i Vinterdalen. Kunstverk!
Tur med barn og barnebarn til London. Mia hadde ingen sympatier for den nyvalgte presidenten.
Stor forbrødning i Ølteltet i Anterselva i 2015. Hvem vant?
Her fikk vi et sabla uvær under isfiske på Kvænangsvidda. Som dere ser har vi laget en mur av snø rundt deler av teltet.
Et besøk på ABBA museet i Stockholm i 2017
Fra musikalen «Mamma Mia»
Stockholm 2017 ved Olof Palme minnesmerke
Et minnesmerke min søster og jeg fikk opp etter de omkomne ved fjellet Sorbmegáisá. Med god hjelp av Nord Troms Friluftsråd.
Jon Pettersen, meg og Arnfinn etter åpningen av Idar Kristiansens kunstutstilling på Senter for Nordligefolk Foto Ørjan Bertelsen
Kveld ved hytta til Anne og Gudmund ved innsjøen Nisser i Telemark
De tre første barnebarna våre, Fra venstre Mia, Silja og Magnus. Siden kom det to til.
Hele gjengen samlet.
Vår lille familie på tur til fjellet Kjølen.
Fra venstre Jesper, Silja, Mia, Nora og Magnus.
Turlandsdelslaget på tur i Saltdalen
På tur i Zell am See. Fra venstre Per Jensen, Leikny Mope Soleng, Anne Svendsen, Øyvind Dreyer og Astrid Dreyer.
Sykkeltur i Moseldalen.
Plutselig kom regnet. Da fant vi nærmeste bru.
Leikny og Berit sykler inn mot Wien.
Dublin – Cork
Røyefangst.
På tur til Tromsdalstind
Alstahaug kirke. Sykkeltur i Helgeland 2013.
De siste 10 årene har Ranveig og jeg bygd 15 turstier ink. flere bruer, klopper, benker, trapper, infoskilt og gapahuk.
Sykkeltur utenfor Wien.
Isfisketur man ikke glemmer så fort.
Lurvann.
Fjellkjeden «sju søstre»
På tur ved Gorsabrua.
Helgetur til Skipnes i Vesterålen.
Sykkelpause.
Må være 17,mai.
På tur til Gavtavárri
Naking.
På toppen av Gavtavárri.
Havnnes et gammelt handelssted.
Einar Giæver forteller om Havnnes før og nå. Bør besøkes før du dør.
Heksemuseet i Vardø.
Isfisketelt.
Jergul.
Fin kveld ved elva Iešjohka som er en sideelv til elva Karasjohka
Turlandsdelslagets Karin Rolandsen på tur ved Mollisfossen i Nordreisa.
Jesper og Trump.
Kåre Olsen sjekker ståsnøre på en av vannene bak Gildetun. Nydelig vær!
Kåfjorden i sommerdisen.
Flott gjeng.
Her malte vi huset til Haldor «Lille» Lyngmo i Olderdalen
Nomedalsaksla. Fin fjelltur. Anbefales!
Byen Porto i Portugal.
Sykkeltur langs sjøene ved Murcia.
På tur i Olderdalen. Her fra Olderdalshytta.
VM på ski i Oslo
Besøk på hytta til Øyvind og Astrid i Finnkroken.
På tur i Wien.
Det ble liv i leiren da vi fant spor av bjørn i Olderdalen.
Til den første l»Adventmarsjen» vi arrangerte i Olderdalen møtte 45 barn og voksne. Arrangementet kunne blitt en tradisjon, men foreningen var i en vanskelig situasjon så det ble med det ene året.
Et motiv fra Skardalen jeg er blitt veldig glad i.
Fra en vandretur i Kvænangen. I tunnellen stod det en flokk med rein i den svale skygge.
Min frue har tatt vare på bilder, tegninger, dikt, osv. vi har fått fra barnebarna våre gjennom hele barndommen. 20 år etter arrangerte vi utstilling.
Etter dagens jakt i Navitdalen.
Vandring i Ånderdalen Nasjonalpark på Senja.
I flere år arrangerte vi allsang i Olderdalen. «Stinn brakke» hver gang.
Gamle slagere var veldig populær.
Siste sang.
Fra en tur til Paris i 2008.
Bildet er fra en sykkeltur fra Dublin til Cork i Irland. Vi ser fornøyd ut. «Dagge» og jeg.
En av de første ferieturene vi gjorde til Porsgrunn.. fra venstre Tone, Gudmund og Trond.
Mer sang. Dette tror jeg er fra Øyvind Rundberg sin 50 års dag.
Her er søskenflokken Soleng samlet til vår mor Ardis begravelse. 1990?
Fra Erlings 70 års dag. Onkel Willy drar opp en allsang. Skal forundre meg mye om det ikke er: «Gryta hennar mor»
Olderdalsvannet.
I gamle dager kunne en faktisk få fin fisk i denne lille tjønna like ovenfor Olderdalsvannet.
Olderdalsvannet har jeg besøkt utallige ganger. Som barn på fisketur, i voksen alder mer til rekreasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: