Olderdalselva/Dálvvesváhjohka/ Talosvankanjoki

Olderdalselva/Vinterdalselva har sitt utspring fra Olderdalsvannet. Til vannet renner to store elver, Jovnnaváhjohka og Báhkkavággijohkka. Elva er ca. en mil lang. På sin ferd nedover dalen får de vanntilførsel fra flere tilstøtende elver. Her kan jeg nevne: Doantavággijohka, øvre og nedre Ridajohka, Leaibivuodijohka, Bártnajohka, Tverrelva (Doaresjohka), Čohkkábmirjohka og Luopmejohka. I tillegg til flere mindre bekker.

Når Olderdalselva nærmer seg sjøen lager den to utløp og danner to holmer, Mølleholmen og Elveholmen. På Mølleholmen ble det malt korn. Vi snakker om elvene og bekkene som pulsårer. Da må Olderdalselva være hovedpulsåren. Elva betyr svært mye for Olderdals-folket. Selv om fisken er nærmest fraværende, er det mange andre kvaliteter som gjør at folket er glad i elva si.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: