Journalist og forfatter Jan R. Olsen

«Landskapet og lyset her nord fascinerer meg. Derfor er jeg mye ute når lyset er som finest, morgen og kveld. Men, når lyset ikke er på sitt fineste tenker jeg svarthvitt og ser former og kontraster»

Folk i Olderdalen og Nord Troms er stolte over å ha en så dyktig fotograf i vår midte. Han har vært nominert og premiert til en rekke priser i Europa.

Han sier seg mest fornøyd med 2.plassen sammenlagt i Villmarkslivs fotojakt i 2013. Konkurransen er som et NM i Naturfoto. Dette er en konkurranse som går over 10 måneder med 5 innleverte bilder hver måned. Jan knivet lenge med Audun Rikardsen om tetplassen, faktisk hele året. Han fikk totalt 2120 poeng og havnet fattige 41 poeng bak Audun. Også i kampen om Årets naturbilde havnet han på andreplassen, også her etter Rikardsen. I og med at han ble nummer 2 i begge konkurransene fikk han den andre førstepremien, som var en ukes fototur til Namibia.

I 2014 deltok han igjen i NM i Naturfoto, også denne gangen ble han nummer 2 sammenlagt. 45 poeng etter vinneren Bernt Østhus. Etter 2014 har han ikke deltatt i denne konkurransen, som krever mye dersom man skal hevde seg.

I 2015 deltok han i Nordens største fotokonkurranse NNPC. Der ble han nummer 2 i kategorien «Årets kreative bilde.» Dette året ble han premiert med hele fire bilder, ingen av deltagerne hadde flere premierte bilder.

I 2015 deltok han også i en av de største internasjonale fotokonkurransene, Siena Internationale Photo Awards, og fikk en sterk andreplass i kategorien «Animals in their environment» med et isbjørnbilde fra Svalbard.

Så i 2016 gikk han helt til topps i Nordens største fotokonkurranse NNPC i kategorien «Årets friluftsbilde».

Jan R. er også blitt shortlisted 2-3 ganger i verdens største astronomifotokonkurranse «Astronomy Photographer of the Year»

Han deltok også et par ganger i Villmarkslivs fotojakt på slutten av 90-tallet, og etter som han husker vant han i kategorien «Årets villmarksbilde» to ganger. Den ene var et nordlysbilde som han i ettertid helst vil glemme.

Jan R. Olsen har også gitt ut: 1) Nord-Troms kalender i perioden 1997-2022. 2) Natur i Nord Troms – fra fjord til fjell (2010) 3) Lyngsalpan – barske fjell langt mot nord (2013) 4) Images of the Lyngen Alps – engelsk versjon (2014) 5) På tur i Nord Troms (2016) 6) Før og nå – en tidsreise i Nord Troms (2018) 7) Arktisk Panorama (2019) 8) Mattradisjoner i Nord Troms (2018)

Alle disse bøkene kan kjøpes på bokhandlene og på hjemmesida til Jan: https://janrolsen.no

Han hadde sin første fotoutstilling, «Nord Troms i svart og hvitt», fra juni til september 2020 på Senter for Nordlige folk.

For tiden jobber han med en turbok på oppdrag fra Utinord. Utgivelse nov. 2021.

Jan R. Olsen har hatt sin base i Nord Troms og mange av motivene kommer herfra. Her noen smakebiter:

Folket på vandring. Mye vær og sjø har vasket over tuene på Spåkenes i mørketida. Kan minne om sjøtrollene på vandring ut mot Lyngsalpan. Eller som andre senere har nevnt, Trump og hans tilhengere på vandring.
Fargerike nattskyer. Novembernatt i Lyngen der han fotograferte to lysbrytningsfenomener i atmosfæren skapt av månen, såkalt iridescense og corona, som her overlapper hverandre.
Elg i midnattssol. Traff på denne elgen i mai på Seidigienta for mange år siden, da han fotograferte med dias. Kom litt for nært, så da var det bare å legge på sprang når elgen ble irritert!
Midnattssolpanorama fra Spåkenes. Bilde er satt sammen av mange høydebilder for å få med mest mulig. Fotografert siste natta i mai. Dette er ett av hans mest solgte forstørrelser
Midnattssol ved Jettankaillen på Nordnes. Veldig spesiell plass som dessverre har blitt litt forstyrret av diverse installasjoner i forbindelse med fjellskredprosjektet.
Rype på Gavtavarri. Hver vår tar Jan en tur opp på Gavtavarri, og som regel er det et rypepar der, så også denne gangen. Det hjalp mye å ha en skikkelig tele, og her fikk han Isfjellet i bakgrunnen
I begynnelsen av april tok Jan en tur opp på Samuelsbergfjellet for å fotografere nordlys over solnedgangen. Nærmere halv-ett var han på tur hjem, da det plutselig oppsto noe merkelig på himmelen. Fargerike kuler som skiftet form, så oppsto det en til. Helt fantastisk syn og trudde han hadde vært vitne til noe unikt. Men neste morgen fikk han vite at det bare hadde vært to raketter som hadde blitt skutt opp fra Andøya for å forske på nordlys
Dette bildet gikk helt til topps i friluftskategorien i Nordens største fotokonkurranse NNPC i 2016. Han tok bilde av en skikjører i Djupvik med Lyngsalpan i bakgrunnen. Det var lite farger, så han gjorde bildet om til svarthvitt for å få fram kontrastene bedre
Dette bildet kom høyt i verdens største astronomifotokonkurranse i 2015. Bildet er fotografert i ytre del av kommunen i slutten av mars. Masse nordlys med månen hengende over Lyngsalpan.
11. november 2011 over Lyngseidet, det året høsten varte evig og snøen kom veldig seint. Her blåste det så mye at stativbeina måtte mures fast. Bildet havnet på forsia av Villmarksliv
 
Gaupe i landskapet. Jan hadde et prosjekt der han skulle ta bilder av elg i midnattssol. Han brukte et kamera med bevegelsessensor, og fikk mange elg, men ingen i midnattssol. I stedet ble det gaupa  som ble høydepunktet dette året. I svakt og kjedelig lys kom den gående forbi, hørte klikkingen fra kameraet og stoppet opp. Uten av den hadde stoppet opp, hadde bildet blitt mislykket. Ett av mange bilder som fikk gull i Villmarkslivs Fotojakt. Dette ble i tillegg månedens bilde.
I midten av desember hvert år kan man oppleve meteorstormen Geminidene. Dette året klaffet det med klarvær og fravær av måne, han plasserte kameraet på kirkegårdsmyra og lot den gå hele natta. Så plukket han ut de bildene som hadde meteorer, og satte de fineste meteorene sammen til dette bildet. Det fikk til slutt 2. plass i kategorien Årets kreative naturbilde i NNPC
Lyngenferga på vei over fjorden, i oktober en gang på slutten av 90-tallet. Har tatt mange bilder av Lyngenferga opp gjennom årene, men dette er trolig hans beste. Tatt på dias og gjort om til svarthvitt
En fast tradisjon er å ta en midnattssoltur på et fjell i området. Flest ganger har han vært på Nordmannviktind. Som regel en iskald fornøyelse, men utsikten og synet av midnattssola veier opp for alt
Som regel er det vanskelig å få fanget uvær med stillkamera, men denne gangen blåste det så mye at trærne fikk en skikkelig bøy. Dette er på Langnes og like etter kjørte det biler fast i den værutsatte Langnessvingen.
En av premiene i Villmarkslivs Fotojakt var en fototur til Namibia i Afrika. Dette ble en særdeles fin tur der vi var tre stykker som ble guidet rundt i en hel uke til mange fine fotoplasser. Det var veldig spesielt å oppleve Melkeveien på den sørlige halvkule, slik som her langt ute i bushen med en klynge med kaktuser i forgrunnen.
 
I april ett år hadde Jan en plan om å gå opp på fjellet over Rotsund og ta bilder av fullmånen. Men ikke visste han at den skulle gå rett bak Støvelfjellet denne natta. Men heldigvis hadde han med seg den lengste tela, så han fikk foreviget øyeblikket der månelyset balanserte perfekt med lyset på fjellet.
Fra en av hans to Svalbardfototurer. Her var vi svært langt mot nord, langt forbi selve Svalbard. På et isflak oppdaget de en isbjørn og dette bildet der isbjørnen var liten i landskapet synes han ble det beste. Senere fikk den 2. plass i en av verdens største fotokonkurranser, Siena international Photo Award i 2016.
Bildet som egentlig startet det hele. I slutte av mai 1994 pakket han sekken og gikk opp på Nordmannviktind for å overnatte. Ett av bildene han tok av seg selv, var med midnattssola i bakgrunnen. Det ble det første bildet som kom på trykk i lokalavisa Framtid i Nord, riktignok i svarthvitt. Senere kom det på trykk i farger i datidens eneste fotomagasin Fotografi. Det skulle senere også pryde forsiden av min første kalender. Med dette bildet gikk startskuddet for hans fotovirksomhet.

Jan har et lite lager av hele sin produksjonen som fortsatt kan bestilles. Se hjemme- og facebook siden hans.

https://janrolsen.no

https://www.facebook.com/janrolsenfoto

En tanke om “Journalist og forfatter Jan R. Olsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: