Helene Pedersen Suleng

Menighetssøster – Helsesøster – Desinfektør. 

★ 21 – 7 – 1890                                          † 21 – 03 – 1979

I 1921 ble hun ansatt som menighetssøster i gamle Stor-Lyngen. I 1925 ble hun helsesøster. Stillingen ble opprettet i en tid da tuberkulosen herjet som verst. Opplæring om hygieniske forhold ble derfor en av Helenes viktigste oppgave.  

«Søster Helene med spritflaska» ble et kjent begrep. Alt hun kom i berøring med ble grundig spritet ned. Det samme ble alle hus der det ble påvist smitte.Helene skal ha mye av æren for at tuberkulosen ikke spredte seg mer enn den gjorde i Lyngen- distriktet.  

Helene behersket både samisk, finsk og norsk, og kunne derfor kommunisere godt med alle i den flerkulturelle storkommunen.

I 1959 mottok Helene Kongens Fortjenestemedalje i sølv for sin innsats for helsestellet i kommunene Lyngen, Kåfjord og Storfjord.

Her mottar Helene kongens fortjenestemedalje.

Helene Mathea Pedersen Suleng – født 21.juli 1890 – død 21.mars 1979

”Du pleiet og trøstet på alle tre språk”

Lyngen Sanitetsforening var sentral når det gjaldt opprettelse av en menighetssøster og en helsesøstertjeneste i Lyngen. Allerede i 1918 ble en slik tjeneste opprettet.

Etter at Hanna Jensen og Anna Nergård hadde fungert i stillingen. Ble Helene Suleng fra Olderdalen ansatt i 1921. Stillingen gikk etter hvert over til en ren helsesøsterstilling. Hun ble raskt godt likt og ble bare kalt ”Søster Helene”. Hun sto i stillingen til 1949. Etter avsluttet virke fikk hun Kongens Fortjeneste i sølv for sin innsats for helsestellet i kommunene Lyngen, Kåfjord og Storfjord.

”Din rikeste glede var opplysning å sprede, med ord og med handling, du stod der på vakt.”

Søster Helene nedla et betydelig arbeid for å bedre de hygieniske forholdene i hjemmene. Først og fremst for å minske farene for overføring av smittsomme sykdommer. Tuberkulosen herjet i regionen og tok mange liv. Det sies at hun gikk rundt med en flaske 96% sprit og en klut, og tørket av steder hun hadde berørt. Det var viktig for Helene og ikke være den som brakte smitte fra hus til hus.

”Ja, stor var distriktet, men aldri du sviktet. Du kom når de kalte og hjalp der det knep”

På den tid hadde en helsesøster mange gjøremål. Fra årsberetningen til Lyngen Sanitetsforening for 1932 kan vi lese: 84 pleiedøgn,19 våkenetter,68 sykebesøk, 17 assisterte undersøkelser med distriktslegen, skolebarns undersøkelser, ledsaget 13 pasienter til forskjellige sykehus, assisterte fødende til Tromsø.

Det skjedde ved kompliserte tilfeller at hun måtte assistere fødende med sjøfly til Tromsø. Helene var livredd for å fly og det hente flere ganger at hun ba de pårørende om et glass konjakk før flyturen.

”Du søster Helene har vandret alene, og strevet for andre et kvart hundre år. I hus og i hytte du ville beskytte, de arme som kjempet med sykdom og sår”

Helene bodde i en fløy på Fredheim på Lyngseidet. Folk som kjente henne kan fortelle om en meget hyggelig dame. Hun hadde glimt i øyet, og det var alltid liv og røre rundt henne. I leiligheta på Fredheim var det alltid mye folk.

Helene

Søster Helene var en institusjon i seg selv. Hun var veldig opptatt av renslighet. Hun ble karakterisert som en streng, men omsorgsfull sykepleier.

Haldor Lyngmo var nærmest som en stesønn å regne. Han fortalte om et snill og eiegodt menneske.

Manndalen Sanitetsforening skrev en hyllest til søster Helene da hun feiret 25 års – jubileum som helsesøster. Diktet stod i avisa Nordlys i 1946. De små versene har jeg hentet fra dette diktet. Jeg avslutter med siste verset:

”Nå vil vi oss samle du trofaste gamle, med takk og med hyllest, så godt som vi kan. Vi tenker tilbake på hensvunne dager, i uselvisk virke for hjem og for land.”

Helene Suleng er begravet på Sandeng kirkegård i Manndalen.

Vi lyser fred over minnet til et fantastisk menneske!

.Dette diktet henger innrammet i huset til avdøde Helene. Diktet er hyllest til helsesøster Helene og hennes arbeide for folkehelsa i Lyngen.
Senter for nordlige folk hadde en utstilling for noen år siden der Søster Helene var portretert.
Omtalt i Lyngen Sanitetsforenings 100 års jubileum
Legger ut en mailkorespondanse jeg hadde med Randi Aschim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: