Gurli Halin om språket i bygda.

Gurli spør Jens Johansen: Hva var hovedspråket i Olderdalen. Var det finsk eller samisk, eller… ?

«-Det var samisk – det va samisk i min oppvekst, det va samisk. Vi har…men selvfølgelig var det mange som…som snakka norsk og forsto godt norsk – selvfølgelig utav ungdommen også…i den tida…i den tenårings… i tyve-tredveåran. Dem forsto jo godt norsk, når dem begynte å reise ute på fiske – og der lærte dem selvfølgelig norsk. Men, ellers i den omgangskretsen her, det va jo…så seint som i 1920-åran då han lærer Liljedal skolte her borte – så va det jo bare samisk – alle ungan som ropte samisk rundt skolen og lekeplassen der, ja. Og det va bare samisk å høre.»

-Hadde dere lov å bruke samisk i fritida? spør Gurli

«-Ja, når vi va ute. Ja, ja, ja. Det hadde vi – det hadde vi. Det va ingen forbud – ikke kan eg huske at det va noen forbud. Og han…de andre læreran…de andre læreran huske eg no ikke så godt…eg va jo såpass…dem va jo…dem kunne jo ikke nokka…dem kunne jo bare det eine språket – det va det norske, eller dialekt som sådan. Og eg huske blant anna en lærar som het Iloggen? Han va fra Loppen i Trøndelag, ja, og han skolte ett år her borte, men han forsto ikke ett ord utav samisk. Men, han Liljedal blant anna… han skolte jo her i en sytten – atten år, han snakka norsk og då begynte vi og… og da va vi såpass stor ser du at… så begynte vi å snakke norsk også ute – sånn klaudervelsk – det va no halvsamisk og halvnorsk.»

Hva kalla du det for ? spør Gurli

-For klaudervelsk. Ja, ja – (ler) ja sånn uforståelig språk, nesten. Jada. Så va det en lærar som blei ansatt her i begynnelsen av…og århundreskiftet, eg veit ikke, du har sikkert lest om han, han heitte Amund Flugum, han va ifra innerst inne i Sognefjorden – derifra kom han. Og første lærarposten var her borte, i Olderdalen.

Jens gjentar det samme i det lange intervjuet: Utespråket var samisk. Selv om det ble snakket finsk og norsk i hjemmene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: